Veselim se i šljivama koje sigurno možete očekivati u nekom od budućih recepata. Pomalo (polako i sigurno) eksperimentiram i s bezglutenskom prehranom jer sam čula da jako pogoduje ljudskom tijelu, daje više energije i elana što mi je svakako potrebno, pogotovo po ovim vrućinama.
Teško je, doduše, odreći se omiljenog kruha, ali u kolačima zaista ima odgovarajućih nadomjestaka bijelom brašnu. Za ovu sam tortu odlučila koristiti mljevene bademe koji su doprinijeli bogatstvu i sočnosti kolača. Čokolada i maline su, pak, nepogrešiva kombinacija koja dobiva potpuno novu dimenziju u kombinaciji sa slankastim pistacijama i osvježavajućim sirom.
Iako po sastojcima to ne biste rekli, ova je torta zapravo lagana prvenstveno zbog svoje meke strukture te dodatka sira i voća. Možete je raditi i u obliku kolača, ili bez sloja od sira, ako vam iz nekog razloga ne odgovara. Za izradu vam ne treba mikser niti puno vremena, samo malo strpljenja kod čišćenja pistacija.
Torta promjera 24 cm
8 porcija
Vrijeme pripreme:
15 min + 35 minuta za pečenje
Brownie baza:
- 200 g tamne čokolade
- 160 g maslaca
- 100 g šećera
- 40 g muscovado šećera
- ¼ žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 jaja srednje veličine
- 120 g mljevenih badema
- 60 g oljuštenih pistacija (oko 130 g neoljuštenih)
Cheesecake preljev:
- 200 g kremastog sira ili skute
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ribana korica pola limete ili limuna
- 100 g malina
Priprema:
- U dubljoj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte šećere, sol i vaniliju pa dobro promiješajte.
- Zatim umiješajte jaja koja ste prethodno umutili. Sve zajedno dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
- Bademe prosijte kroz sito kako biste se riješili prevelikih komadića i umiješajte u smjesu, a na kraju dodajte grubo nasjeckane pistacije.
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, pazeći da papir viri preko rubova kalupa. Ulijte smjesu od čokolade.
- Sve sastojke osim malina pomiješajte i prelijte preko brownie baze. Vrhom noža prođite po površini torte kako biste na nekim dijelovima pomiješali gornji i donji sloj. Utisnite maline tako da samo malim dijelom ostanu viriti iz kolača.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite tortu oko 35 minuta. Površina taman treba početi tamniti, a u sredini kolač i dalje treba biti mekan (nema smisla da čačkalicom probavate je li torta gotova jer ona mora ostati 'gnjecava' u sredini).
- Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa (za to služi onaj papir koji viri iz kalupa) i skinite papir. Tortu poslužite dobro ohlađenu.