Kolumne 14. prosinca 2018.

Čokoladna torta s lješnjacima u kojoj se uživa bez grižnje savjesti

foto: YumYum Paradise
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladna, sirova, gotova skoro dok kažeš „torta“!

Što se mene i nadolazećih blagdana tiče, bit će sve čokoladno. Ovu sam tortu radila već nekoliko puta i uvijek joj se rado vraćam kada moram napraviti nešto za veći broj ljudi. Nema nekih „kritičnih“ sastojaka na koje mi inače ukućani kolutaju očima kada kažem da sam napravila zdravi kolač. Ovaj su odobrili svi. Kada kažem svi, mislim i na mlađeg brata i na djeda. Tako da, ako želiš zabriljirati na obiteljskom ručku, toplo preporučujem ovu tortu!

P.S. Samo trebaš pripaziti da lješnjaci ne zagore u pećnici (što se vrlo lako može dogoditi, radi se skoro pa o sekundama), te da se indijski oraščići dovoljno dugo namaču u vodi i savršenstvo okusa zagarantirano!

 

Možda vas zanima... Zdravi slatkiš: Ferrero kuglice za najslađa popodneva Kolumne

 

Za još puno zdravih i slatkih opcija posjeti naš Instagram ili Facebook

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise

 

SASTOJCI:
 

Za biskvit:

  • 200 g pečenih lješnjaka
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 80 g kakao praha

 

Možda vas zanima... Za izbirljive: Domaća čokolada s bademima Kolumne

 

Za kremu:

  • 200 g indijskih oraščića
  • ½ šalice vode
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • ½ žličice vanilije
  • prstohvat soli
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 50 g kakao praha

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise

 

PRIPREMA:
 

BISKVIT:

  1. Lješnjake peći u pećnici na 150 stupnjeva, cca 15 minuta, oguliti ih.
  2. Usitniti lješnjake u blenderu, pa im dodati vaniliju, sol, javorov sirup i kokosovo ulje, nastaviti blendati.
  3. Dodati i kakao pa blendati dok se ne formira ljepljiva smjesa.
  4. Smjesu utisnuti u okrugli kalup za torte promjera 25 cm.

 

Možda vas zanima... Čokoriža - za doručak, desert ili slatku večeru Kolumne

 

KREMA:

  1. Indijske oraščiće ostaviti preko noći u vodi s prstohvatom soli.
  2. Izblendati indijske oraščiće, vodu, javorov sirup, sol i vaniliju.
  3. Dodati kokosovo ulje i kakao, blendati do glatke strukture.
  4. Kremu izliti preko biskvita, dekorirati sjeckanim lješnjacima, pa ostaviti u frižideru najmanje 3 sata, optimalno bi bilo preko noći.

 

Uživajte!

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.