Kolumne 27. rujna 2013.

Curry i fritaja od buče

buca 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Za jesenski bundevasti izazov Gastrosfere, Lorenka i Đurđica pripremile su dva jela.

Jedno sa svježom, a drugo sa sušenom bučom, proizvodom koji smo nedavno otkrili. Svježu buču iskombinirale su u jušnom curryju s kokosovim mlijekom i špinatom, dok su sa sušenom bučom napravile eksperiment u fritaji za koju svima savjetuju da je isprobaju kod kuće. 

Curry od buče
Za 4 osobe

Sastojci:
500 g buče
4 žličice curry začina
2 dl kokosovog mlijeka
2 dl vode (ovisno o željenoj gustoći)
½ žličice sjeme crne gorušice
½ žličice kumina
Sol, papar
1 glavica ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
500 g špinata
Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjati sitno sjeckani ljubičasti luk. Kada je luk omekšao, dodati na kockice rezanu buču, sitno sjeckani češnjak.
  2. Posoliti, dodati sol po želji i sve začine.
  3. Kada je sve omekšalo, dodati kokosovo mlijeko i po potrebi vode.
  4. Špinat odvojeno blanširati i dodati na kraju prilikom serviranja. Poslužiti toplo.

Fritaja od sušene buče

Sastojci:
50 g sušene buče OPG Lenac
100 g rikule
1 ljubičasti luk
100 g feta sira
20 g topljenog sira ili parmezana
8 jaja
1 dl vrhnja za kuhanje
Malo maslinovog ulja
Sol, papar po želji

Priprema:

  1. Sušenu buču namočiti u vodi desetak minuta.
  2. Na maslinovom ulju pirjati sitno narezani ljubičasti luk, dodati ocijeđenu buču. Odvojeno izmiksati jaja i vrhnje za kuhanje u zdjeli.
  3. Dodati pomiješanu pirjanu buču i luk, na kockice izrezanu fetu i listiće rikule. Začiniti sa solju i paprom po želji.
  4. Rikulu možete zamijeniti špinatom ili blitvom. Vatrostalnu zdjelu namazati s maslacem i uliti smjesu.
  5. Na vrhu naribati topljeni sir ili parmezan.
  6. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva cca 25 min. Servirati toplo sa sezonskom salatom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.