Jedno sa svježom, a drugo sa sušenom bučom, proizvodom koji smo nedavno otkrili. Svježu buču iskombinirale su u jušnom curryju s kokosovim mlijekom i špinatom, dok su sa sušenom bučom napravile eksperiment u fritaji za koju svima savjetuju da je isprobaju kod kuće.
Curry od buče
Za 4 osobe
Sastojci:
500 g buče
4 žličice curry začina
2 dl kokosovog mlijeka
2 dl vode (ovisno o željenoj gustoći)
½ žličice sjeme crne gorušice
½ žličice kumina
Sol, papar
1 glavica ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
500 g špinata
Maslinovo ulje
Priprema:
- Na maslinovom ulju pirjati sitno sjeckani ljubičasti luk. Kada je luk omekšao, dodati na kockice rezanu buču, sitno sjeckani češnjak.
- Posoliti, dodati sol po želji i sve začine.
- Kada je sve omekšalo, dodati kokosovo mlijeko i po potrebi vode.
- Špinat odvojeno blanširati i dodati na kraju prilikom serviranja. Poslužiti toplo.
Fritaja od sušene buče
Sastojci:50 g sušene buče OPG Lenac
100 g rikule
1 ljubičasti luk
100 g feta sira
20 g topljenog sira ili parmezana
8 jaja
1 dl vrhnja za kuhanje
Malo maslinovog ulja
Sol, papar po želji
Priprema:
- Sušenu buču namočiti u vodi desetak minuta.
- Na maslinovom ulju pirjati sitno narezani ljubičasti luk, dodati ocijeđenu buču. Odvojeno izmiksati jaja i vrhnje za kuhanje u zdjeli.
- Dodati pomiješanu pirjanu buču i luk, na kockice izrezanu fetu i listiće rikule. Začiniti sa solju i paprom po želji.
- Rikulu možete zamijeniti špinatom ili blitvom. Vatrostalnu zdjelu namazati s maslacem i uliti smjesu.
- Na vrhu naribati topljeni sir ili parmezan.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva cca 25 min. Servirati toplo sa sezonskom salatom.