Slojevita je, topi se u ustima i mami. Jest ćete je i drugi dan, ako je pronađete u hladnjaku. Treći ćete plakati, jer je nestala. Ne radi se u dahu i traži trud, ali svaki gram se isplati.
Zamislite najfiniji maslac od kikirikija preliven mliječnom čokoladom, dašak pjenastih bombona, hrskavost i nježnost.
Original ćete lako pronaći u tražilicama, no isprobani omjeri u hrvatskim mjerama obrađeni su na poseban način te sam u njih uložila puno truda. Nadam se da ćete uživati u pripremi i degustaciji.
Za više slasnih recepata posjetite Matejin Instagram Mateja Likes to Cook ili istoimenu Facebook stranicu.
Sastojci za biskvit:
- 240 g brašna
- 370 g šećera
- 60 g kakaa
- 1 žlica sode bikarbone
- 1.5 žličica praška za pecivo
- 1.5 žličica soli
- 3 jaja
- 2 dcl kefira
- 150 ml vruće kuhane kave
- 100 ml ulja
- 4.5 žličica ekstrakta vanilije
- Sastojci za nougat kremu:
- 40 g maslaca
- 120 g šećera
- 60 ml mlijeka
- 120 g marshmallows pjenastih bombona
- 40 g kikiriki maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180 g krupno sjeckanog kikirikija
Savjet: Na policama bombona ćete pronaći spužvaste i pjenaste bombone. Ako nema bijelih marshmallowsa, probajte s Bebeto pink and white. Preporuka je koristiti samo bijele, kako ne bi dodali okuse.
Sastojci za karamel glazuru:
- 66 g maslaca
- 130 g sirnog namaza
- 150 g šećera u prahu
- 60 g slanog karamela (recept ispod)
- Sastojci za karamel:
- 250 g šećera
- 150 g maslaca
- 90 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica cvijeta soli (može morska ili himalajska)
- Sastojci za čokoladni ganache:
- 240 g mliječne čokolade
- 120 g vrhnja a šlag
Postupak za biskvit:
- Umiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol).
- U drugoj zdjeli miksajte jaja, kefir, kavu, ulje i vaniliju.
- Dodajte sve mokre sastojke u suhe i miksajte oko 2-3 minute na srednoj brzini. Pazite da vam ne ostanu grudice na rubovima zdjele. Smjesa će biti rijetka.
- Namastite kalup za torte, stavite papir za pečenje te ga ponovo namastite.
- Preporuka je smjesu podijeliti na tri jednaka djela te peći svaki zasebno. Uštedjet ćete vrijeme ako ih pečete u dva dijela, odnosno prvo duplu smjesu koju ćete rezati na pola, zatim treći sloj. Hrabriji će peći cijeli biskvit odjednom i rezati ga tri djela, no veći je uspjeh garantiran ukoliko idete na sigurno. Trik je u dizanju biskvita.
- Provjerite biskvit nakon 20 min pečenja na 180 C. Probodite ga čačkalicom kako biste utvrdili je li gotov. U slučaju da pečete duplu smjesu, potrebno će biti peći dodatnih 12 min.
- Ostavite biskvit u ugašenoj i lagano otvorenoj pećnici dodatnih 20 min.
- Savjet: Težina svake smjese za biskvit je oko 420 g.
Postupak za nougat kremu:
- Rastopite maslac na laganoj vatri.
- Dodajte šećer i mlijeko uz neprestano miješanje te dovedite do vrenja.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta.
- Maknite s vatre i dodajte marsh mallows pjenaste bombone, kikiriki maslac, vaniliju.
- Neprestano miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Dodajte kikiriki.
- Ostavite smjesu da se ohladi te je povremeno promiješajte.
Postupak za karamel:
- Stavite šećer u širu zdjelu te ga na laganoj vatri zagrijavajte.
- Na srednjoj vatri nastavite miješati kristale dok se u potpunosti ne otope.
- Kada dobijete amber smeđu boju i šećer počne lagano vreti, maknite s vatre i dodajte maslac.
- Dodajte vrhnje, pazeći da se ne opečete.
- Po potrebi vraćajte na slabu vatru, miješajući, kako bi se rastopili dijelovi karamela koji su se kristalizirali.
- Umiješajte sol.
Savjet: Karamel vam može zagoriti u sekundi te ako možete, pomozite si termometrom. Karamel maknite s vatre netom prije nego dosegne 180 C i tada umiješajte maslac.
Postupak za karamel glazuru:
- Miksajte maslac i sirni namaz oko 5 minuta na srednoj brzini.
- Dodajte karamelu i miješajte.
- Smanjite brzinu miksanja te dodajte šećer u prahu.
- Miksajte dodatnih 2-3 minute dok smjesa ne postane ujednačena.
Postupak slaganja torte:
- Posložite jedan sloj biskvita, premažite ga s pola nougat kreme te dodajte par žlica kuhane karamele.
- Dodajte drugi sloj biskvita, premažite ostatkom nougat kreme te ponovo dodajte par žlica karamele kako biste prekrili kremu.
- Dodajte zadnji sloj biksvita tako da vam gornji dio biskvita bude prema dolje.
- Premažite cijelu tortu s karamel glazurom.
- Stavite tortu u hladnjak na barem 1 h.
- Dok se torta hladi, pripremite čokoladni ganache.
Postupak za čokoladni ganache:
- Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja.
- Dodajte kockice čokolade i neka stoje oko 2 minute.
- Zatim smjesu neprestano miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
- Neka se ganache malo ohladi.
- Prelijte otopljenu čokoladu preko torte, tako da krenete od sredine te radite krugove po površini torte.
- Čokolada će se lagano cijediti preko cijele torte, no to je i poželjno.
- Tortu ukrasite po želji, ostatkom karamele, sitnim kikirikijem i komadićima Snickers čokolade.
Savjet: Mliječna Milka čokolada se savršeno uklopila sa Snickers okusima. Mljac!
Dobar tek!