Kolumne 17. svibnja 2017.

Dva u jedan: Hrskava i nježna Snickers torta

foto: Mateja Likes to Cook
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno je kompleksno dobra, moćna i tražena. Nitko se ne bi bunio da mu napravite Snickers tortu; za rođendan, ispriku, znak prijateljstva.

Slojevita je, topi se u ustima i mami. Jest ćete je i drugi dan, ako je pronađete u hladnjaku. Treći ćete plakati, jer je nestala. Ne radi se u dahu i traži trud, ali svaki gram se isplati.

Zamislite najfiniji maslac od kikirikija preliven mliječnom čokoladom, dašak pjenastih bombona, hrskavost i nježnost.

 

Možda vas zanima... Kakao afrodizijak iz omiljene motovunske konobe Kolumne

 

Original ćete lako pronaći u tražilicama, no isprobani omjeri u hrvatskim mjerama obrađeni su na poseban način te sam u njih uložila puno truda. Nadam se da ćete uživati u pripremi i degustaciji.

Za više slasnih recepata posjetite Matejin Instagram Mateja Likes to Cook ili istoimenu Facebook stranicu.
 

 | Author: Mateja Likes to Cook foto: Mateja Likes to Cook

Sastojci za biskvit: 

  • 240 g brašna
  • 370 g šećera
  • 60 g kakaa
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1.5 žličica praška za pecivo
  • 1.5 žličica soli
  • 3 jaja
  • 2 dcl kefira
  • 150 ml vruće kuhane kave
  • 100 ml ulja
  • 4.5 žličica ekstrakta vanilije
  • Sastojci za nougat kremu:
  • 40 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 120 g marshmallows pjenastih bombona
  • 40 g kikiriki maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 180 g krupno sjeckanog kikirikija

Savjet: Na policama bombona ćete pronaći spužvaste i pjenaste bombone. Ako nema bijelih marshmallowsa, probajte s Bebeto pink and white. Preporuka je koristiti samo bijele, kako ne bi dodali okuse.

Sastojci za karamel glazuru:

  • 66 g maslaca
  • 130 g sirnog namaza
  • 150 g šećera u prahu 
  • 60 g slanog karamela (recept ispod)
  • Sastojci za karamel:
  • 250 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 90 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica cvijeta soli (može morska ili himalajska)
  • Sastojci za čokoladni ganache:
  • 240 g mliječne čokolade 
  • 120 g vrhnja a šlag

Postupak za biskvit:

  1. Umiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol).
  2. U drugoj zdjeli miksajte jaja, kefir, kavu, ulje i vaniliju.
  3. Dodajte sve mokre sastojke u suhe i miksajte oko 2-3 minute na srednoj brzini. Pazite da vam ne ostanu grudice na rubovima zdjele. Smjesa će biti rijetka.
  4. Namastite kalup za torte, stavite papir za pečenje te ga ponovo namastite.
  5. Preporuka je smjesu podijeliti na tri jednaka djela te peći svaki zasebno. Uštedjet ćete vrijeme ako ih pečete u dva dijela, odnosno prvo duplu smjesu koju ćete rezati na pola, zatim treći sloj. Hrabriji će peći cijeli biskvit odjednom i rezati ga tri djela, no veći je uspjeh garantiran ukoliko idete na sigurno. Trik je u dizanju biskvita.
  6. Provjerite biskvit nakon 20 min pečenja na 180 C. Probodite ga čačkalicom kako biste utvrdili je li gotov. U slučaju da pečete duplu smjesu, potrebno će biti peći dodatnih 12 min.
  7. Ostavite biskvit u ugašenoj i lagano otvorenoj pećnici dodatnih 20 min.
  8. Savjet: Težina svake smjese za biskvit je oko 420 g.

Postupak za nougat kremu:

  1. Rastopite maslac na laganoj vatri.
  2. Dodajte šećer i mlijeko uz neprestano miješanje te dovedite do vrenja.
  3. Smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta. 
  4. Maknite s vatre i dodajte marsh mallows pjenaste bombone, kikiriki maslac, vaniliju. 
  5. Neprestano miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  6. Dodajte kikiriki.
  7. Ostavite smjesu da se ohladi te je povremeno promiješajte.

Postupak za karamel:

  1. Stavite šećer u širu zdjelu te ga na laganoj vatri zagrijavajte.
  2. Na srednjoj vatri nastavite miješati kristale dok se u potpunosti ne otope.
  3. Kada dobijete amber smeđu boju i šećer počne lagano vreti, maknite s vatre i dodajte maslac. 
  4. Dodajte vrhnje, pazeći da se ne opečete.
  5. Po potrebi vraćajte na slabu vatru, miješajući, kako bi se rastopili dijelovi karamela koji su se kristalizirali.
  6. Umiješajte sol.

Savjet: Karamel vam može zagoriti u sekundi te ako možete, pomozite si termometrom. Karamel maknite s vatre netom prije nego dosegne 180 C i tada umiješajte maslac.

Postupak za karamel glazuru:

  1. Miksajte maslac i sirni namaz oko 5 minuta na srednoj brzini.
  2. Dodajte karamelu i miješajte.
  3. Smanjite brzinu miksanja te dodajte šećer u prahu.
  4. Miksajte dodatnih 2-3 minute dok smjesa ne postane ujednačena.
     

 | Author: Mateja Likes to Cook foto: Mateja Likes to Cook

Postupak slaganja torte:

  1. Posložite jedan sloj biskvita, premažite ga s pola nougat kreme te dodajte par žlica kuhane karamele.
  2. Dodajte drugi sloj biskvita, premažite ostatkom nougat kreme te ponovo dodajte par žlica karamele kako biste prekrili kremu.
  3. Dodajte zadnji sloj biksvita tako da vam gornji dio biskvita bude prema dolje.
  4. Premažite cijelu tortu s karamel glazurom.
  5. Stavite tortu u hladnjak na barem 1 h.
  6. Dok se torta hladi, pripremite čokoladni ganache.

Postupak za čokoladni ganache:

  1. Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja.
  2. Dodajte kockice čokolade i neka stoje oko 2 minute.
  3. Zatim smjesu neprestano miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
  4. Neka se ganache malo ohladi.
  5. Prelijte otopljenu čokoladu preko torte, tako da krenete od sredine te radite krugove po površini torte.
  6. Čokolada će se lagano cijediti preko cijele torte, no to je i poželjno.
  7. Tortu ukrasite po želji, ostatkom karamele, sitnim kikirikijem i komadićima Snickers čokolade. 

Savjet: Mliječna Milka čokolada se savršeno uklopila sa Snickers okusima. Mljac! 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.