Kolumne 14. lipnja 2018.

Dvije verzije pahuljastog moussea od kave

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kavoljupci konačno mogu doći na svoje. Kod mene dan započinje kavom, radni dan preživljavam isključivo uz pomoć kave, a najdraža druženja su uz šalicu kave.

Možda se ne može shvatiti, ali ja vam jako volim kavu. Volim njen miris, okus, kremoznost… Ma sve. 

A neki moji ljudi baš i nisu toliko oduševljeni. Pa sam im pokušala dokazati koliko ona fina može biti. Ovim desertom sam htjela da i oni malo guštaju dok me gledaju kako ja uživam u svojoj šalici. 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Možda vas zanima... Jaffa torta - slastica iza koje ne ostaju ni mrvice Kolumne

 

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 20 g gustina
  • 20 g kakaa
  • 20 g maslaca ili margarin
  • 20 ml mlijeka

Mousse:

  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica kave
  • 2 žličice ruma
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine
  • 5 žica vode za želatinu

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Biskvit:

  1. Upalite pećnicu na 175 stupnjeva. Pleh za pečenje obložite papirom za pećnicu (ja sam koristila pleh od pećnice pa sam biskvit rasporedila na debljinu koju želim, ali nije cijeli pleh prekriven smjesom).
  2. Brašno, gustin i kakao prosijte u jednu posudu.
  3. Zagrijavajte mlijeko i maslac dok se maslac ne otopi.
  4. Jaja miksajte sa šećerom dok se šećer ne otopi, a smjesa ne postane svijetlo žute boje. Zatim dodajte brašno, gustin i kakao i sjedinite lagano špatulom suhe sastojke sa smjesom od jaja. Dodajte i sjedinite i mlijeko s maslacem.
  5. Smjesu istresite na pleh, poravnajte koliko možete. Pecite 10 do 12 minuta na 175 stupnjeva.
  6. Pustite da se skroz ohladi prije rezanja.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Mousse

  1. Pripremite želatinu prema uputi na vrećici (želatinu prelijte s cca 5 žlica vode i pustite 10-ak min da nabubri).
  2. Žumanjke odvojite i miksajte sa šećerom do svjetlo žute boje. Zagrijte mlijeko, pa dodajte kavu i rum. Ja sam koristila običnu mljevenu/tursku kavu pa sam procijedila smjesu prije nego sam ju dalje koristila. 
  3. Dodajte želatinu i još zagrijavajte dok se želatina skroz ne otopi.
  4. Posudu sa žumanjcima stavite u hladnu vodu (neka vam voda prekrije do pola posudu, recimo ja pustila vodu u sudoper i stavila par kockica 
  5. leda) i pomalo uspite smjesu mlijeka i kave, uz stalno miješanje. Ostavite posudu u vodi dok miksate dalje.
  6. Miksajte bjelanjke s preostalih 10 g šećera dok ne postanu čvrsti snijeg pa ih lagano (na 2-3 puta) umiješajte u smjesu žumanjaka koja je i dalje u vodi. Izradite šlag u lagani snijeg i po istom principu umiješajte u mousse.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Tips & Tricks
Dok je smjesa još u vodi, vi izrežite biskvit. Možete izrezati na kockice pa slagati u čaše – ja sam stavila nekoliko kockica biskvita, pa mousse, biskvit, mousse, biskvit. Ili kako vam lakše, ljepše ili jednostavnije. S ovim na hlađenje jedno 3 sata ili preko noći.

Drugi način je bio sa silikonskim kalupima. Znači, mousse sam nasula u svaki kalup skoro do vrha, dodala biskvit koji sam izrezala kalupom za kekse, približnog promjera kao i kalup. Stavila u zamrzivač na par sati kako bih mogla kolač izvaditi iz kalupa i prelila s malo istopljene tamne čokolade. Ova verzija je bila više kao sladoled, ali odličnog okusa. Nije imao onaj mrzli okus ili leda po sebi. Bio je pun pogodak.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Možda vas zanima... Panna Cotta tart - slastica koja rashlađuje i zaslađuje Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.