Trudim se da barem jednom u tjednu imamo riblji obrok. Djeca nisu oduševljena, ali ja sam uporna i nema odustajanja. Kažem da im su jako zdrave pa koliko pojedu, pojedu. Bolje išta nego ništa. U zadnje vrijeme radim marinadu od srdela. Skužila sam da mi s guštom pojedu, a meni je zgodna zato što imam ručak za dva dana i ne bune se. Pojedu četiri ribice, popapaju kapulu i ja sretna.
Muž i ja obožavamo, no skrivamo od njih da nam je to bio najgori ručak kada smo bili mali. Ovaj recept je iz mamine bilježnice, onako kako ga ona sprema.
- 1 kg srdela
- 3 dl octa
- pola litre vode
- maslinovo ulje
- 3 velike kapule
- 10 zrna papra
- 1 žlica smeđeg šećera (bijelog)
- lovorov list
- po želji: limun na kolutove (nisam imala nešpricani), timijan, ružmarin, oštro brašno
Priprema:
- Kapulu narezati na kolutove, posoliti i prepržiti na maslinovom ulju.
- Podliti mješavinom octa i vode, dodati šećer, zrnca papra, lovorov list i ako želite limun, ružmarin i timijan.
- Pustiti da kuha dok kapula ne omekša. Ohladiti. U međuvremenu očistiti srdele od iznutrica, skinuti glave, postrugati ljuske (ili kao ja prepustiti prodavaču da taj posao obavi umjesto vas), oprati i ocijediti.
- Svaku srdelu uvaljati u oštro brašno i pržiti u ulju. Pustiti da se ohladi. Kada je sve hladno, srdele posložiti u zdjelu i zaliti mješavinom kapule i octa.
- Pustiti najmanje 3 sata da se marinira u frižideru. Ne morate sve odmah pojesti već može stajati barem tri dana u frižideru. Za prilog poslužim lešo krumpir s rikulom.
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.