Kolumne 22. ožujka 2018.

Kakav spoj: Juha od mrkve i kikirikija

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Evo mene opet s nekom čudnom kombinacijom, reći ćete. Čudno možda zvuči, ali je prefino! Hrskava juha? Oksimoron, kažete? Ja kažem da je i to moguće!

Krem juhu od mrkve i đumbira uvijek vežem uz svoju prijateljicu iz Austrije jer smo to jednom zajedno kuhale u njezinom stanu u Beču, nedugo nakon što smo se počele družiti. Gusta, kremasta i zdrava juhica bila je baš ono što smo trebale tog hladnog zimskog popodneva nakon predavanja na fakultetu.

 

Možda vas zanima... Ponedjeljkom: Kremasta juha od gljiva s piletinom Kolumne

 

Od tada po njezinom receptu često radim ovu juhicu, uz dodatak drugih začina svaki put. Iako, i dalje mi je najdraža verzija ona s đumbirom jer okus đumbira daje juhici ‘ono nešto’, malo osvježenja, malo pikantnosti i malo neobičnosti. Osim toga, đumbir se odlično slaže s mrkvom i zdrav je!

Neki dan sam pretražujući internet pronašla recept koji me odmah zaintrigirao - krem juha od mrkve s kikirikijem! Kako molim? Nije važno, može! Odlučila sam recept prilagoditi svom ukusu i sastojcima koje imam i tako sam se našla kako ljuštim kikiriki – za juhu.

Ne znam volite li azijsku hranu i wok (ja obožavam), ali miris kuhanja ove juhe s kikirikijem me podsjetio baš na wok s umakom od kikirikija koji mi je prefin. Znala sam da miris ne vara i da će juhica biti super.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   


Možda vas zanima... Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način Kolumne Možda vas zanima... Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:
(za cca 5 tanjura juhe)

  • 3-4 veće mrkve
  • pola glavice luka
  • češanj češnjaka
  • pola šalice oljuštenog kikirikija (dio ostaviti za ukrašavanje)
  • malo naribanog đumbira (oko 2 cm)
  • voda za kuhanje ili temeljac
  • 4 žlice nasjeckane ili pasirane rajčice
  • po želji malo mlijeka za kremoznost juhice
  • sol, papar, korijander (listići)

Postupak:

  1. Luk nasjeckati na sitno i zažutjeti ga na tavici.
  2. Dodati naribani đumbir i na sitno nasjeckan ili protisnut češnjak i još malo popržiti, paziti da ne zagori.
  3. Dodati na kolutiće nasjeckanu mrkvu i oljušteni kikiriki.
  4. Malo popržiti sve zajedno i onda zaliti vodom ili temeljcem, dodati i rajčicu i kuhati dok mrkva ne omekša.
  5. Kad sastojci omekšaju, izblendati ih u blenderu.
  6. Sačuvajte i vodu od kuhanjIzblendanuanu juhu vratiti u lonac u kojem se sve kuhalo, po potrebi dodati još malo vode da ne bude pregusta, a ako želite, dodajte i pola šalice do jednu šalicu mlijeka.
  7. Po ukusu posoliti i popapriti. Još jednom prokuhati do vrenja, a zatim isključiti vatru. Juhica će biti gusta, kremasta, a opet hrskava zbog kikirikija.
  8. Poslužiti toplu, uz neki fini komadić kruha.

Savjet! U tanjur dodati još par zrna kikirikija za ukras, i korijander (najbolje svježi, ali i sušeni listići će poslužiti ako nemate svježi).

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.