Krem juhu od mrkve i đumbira uvijek vežem uz svoju prijateljicu iz Austrije jer smo to jednom zajedno kuhale u njezinom stanu u Beču, nedugo nakon što smo se počele družiti. Gusta, kremasta i zdrava juhica bila je baš ono što smo trebale tog hladnog zimskog popodneva nakon predavanja na fakultetu.
Od tada po njezinom receptu često radim ovu juhicu, uz dodatak drugih začina svaki put. Iako, i dalje mi je najdraža verzija ona s đumbirom jer okus đumbira daje juhici ‘ono nešto’, malo osvježenja, malo pikantnosti i malo neobičnosti. Osim toga, đumbir se odlično slaže s mrkvom i zdrav je!
Neki dan sam pretražujući internet pronašla recept koji me odmah zaintrigirao - krem juha od mrkve s kikirikijem! Kako molim? Nije važno, može! Odlučila sam recept prilagoditi svom ukusu i sastojcima koje imam i tako sam se našla kako ljuštim kikiriki – za juhu.
Ne znam volite li azijsku hranu i wok (ja obožavam), ali miris kuhanja ove juhe s kikirikijem me podsjetio baš na wok s umakom od kikirikija koji mi je prefin. Znala sam da miris ne vara i da će juhica biti super.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
(za cca 5 tanjura juhe)
- 3-4 veće mrkve
- pola glavice luka
- češanj češnjaka
- pola šalice oljuštenog kikirikija (dio ostaviti za ukrašavanje)
- malo naribanog đumbira (oko 2 cm)
- voda za kuhanje ili temeljac
- 4 žlice nasjeckane ili pasirane rajčice
- po želji malo mlijeka za kremoznost juhice
- sol, papar, korijander (listići)
Postupak:
- Luk nasjeckati na sitno i zažutjeti ga na tavici.
- Dodati naribani đumbir i na sitno nasjeckan ili protisnut češnjak i još malo popržiti, paziti da ne zagori.
- Dodati na kolutiće nasjeckanu mrkvu i oljušteni kikiriki.
- Malo popržiti sve zajedno i onda zaliti vodom ili temeljcem, dodati i rajčicu i kuhati dok mrkva ne omekša.
- Kad sastojci omekšaju, izblendati ih u blenderu.
- Sačuvajte i vodu od kuhanjIzblendanuanu juhu vratiti u lonac u kojem se sve kuhalo, po potrebi dodati još malo vode da ne bude pregusta, a ako želite, dodajte i pola šalice do jednu šalicu mlijeka.
- Po ukusu posoliti i popapriti. Još jednom prokuhati do vrenja, a zatim isključiti vatru. Juhica će biti gusta, kremasta, a opet hrskava zbog kikirikija.
- Poslužiti toplu, uz neki fini komadić kruha.
Savjet! U tanjur dodati još par zrna kikirikija za ukras, i korijander (najbolje svježi, ali i sušeni listići će poslužiti ako nemate svježi).
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Dobar tek!