Kolumne 11. rujna 2017.

Kako je bankar odlučio praviti sjajna vina

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tihomir Kolembus jedini je komercijalni vinar čije je sjedište u samim Našicama. A osim što je vinar i strastveni je sportaš, priča naš lutajući reporter Mario Jukić...

U njegovoj kušaonici na jednoj strani zida izložena su odličja s ocjenjivanja vina, a na drugoj strani medalje s različitih atletskih i treking utrka. Malo je poznato da su upravo vinari Kolembus iz Našica i Katavić iz susjednog Zoljana zaslužni za utemeljenje feričanačke vinske ceste "Frankovka".

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Naime iako se u Feričancima nalazi veliki proizvođač Feravino zbog nedostatka malih vinara nisu imali uvjete za proglašenje vinske ceste. Tu su uskočili našički vinari i zbog toga na neki način ostali u sjeni obližnjih, ali znatno manjih Feričanaca.

 

Možda vas zanima... Sportsko vinska priča s obale Dunava Kolumne

 

Turističko – vinska cesta „Frankovka“ kružnoga je oblika i od ukupno pet kontrolnih točaka na kružnoj trasi vinske ceste se nalaze samo dvije: Feravino i OPG Josip Kotromanović. Ostale tri točke su dislocirane; OPG Krunoslav Jurić, te vinarije Kolembus i Katavić.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić


Tihomir ima odlična vina, a posebice bih istaknuo cuvée Templar. Nakon zasićenja bankarstvom Tihomir je zasadio nove nasade vinograde na površinama gdje je nekada vinograde imao grof Pejačević. Započeo je s pola hektara 2003. godine i od tada kontinuirano okrupnjuje nasade.

 

Možda vas zanima... Top 7 najboljih vinskih barova Zagreba Recenzije

 

Vinogradi su na 142 metra nadmorske visine u prigradskome naselju Martin, blizu mjesta gdje su nekada templari imali svoju utvrdu. U vinogradima je stalno prisutna velika cirkulacija vjetra.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

S vinograda se pruža lijep pogled na Našice i okolicu. I danas u Martinu uz Šumu Svilanovac, iznad potok Vrela postoji očuvana templarska crkvica i jedina je takve vrste u cijeloj Hrvatskoj.

 

Možda vas zanima... Frosé - neodoljiv spoj sladoleda i vina za kraj ljeta Recepti

 

Uvrštena je na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.