Kolumne 09. kolovoza 2020.

Odlične kocke sa svježim sirom i borovnicama

foto: Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept je nastao tako što mi se jelo prhko tijesto s maslacem i borovnice...

Provjerila sam sastojke u hladnjaku, pronašla svježi sir i dobila najukusniju pitu od borovnica i sira! Izuzetno je jednostavna za pripremu, jedini problem je taj što se mora ohladiti prije rezanja, ali i to pravilo možemo zaobići…neću nikome reći…  

 

Možda vas zanima... Knedle sa džemom - omiljene slatke okruglice Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Slavonka te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Ena Kokanović foto: Ena Kokanović
Prhko tijesto:

  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 350 g glatkog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 jaje sobne temperature

Nadjev od sira

  • 500 g svježeg sira
  • 5 žlica šećera
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 2 jaja sobne temperature

Nadjev od borovnice

  • 400 g smrznutih borovnica
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice gustina

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

Priprema:

  1. Prvo u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i maslac sobne temperature. Prstima "štipajte" brašno i maslac sve dok ne dobijete mrvice. Dodajte šećer i jaje i umijesite tijesto. Bit će mekše, ali kompaktno.
  2. Tijesto prepolovite na dvije jednake količine. Jednu polovicu umotajte u prianjajuću foliju i stavite u zamrzivač a drugu polovicu stavite na 10 minuta u hladnjak.
  3. Dok se tijesto odmara pripremite posudu za pečenje. Ja sam koristila keramičku posudu 31 x 21 cm. Posudu bogato premažite maslacem.
  4. Uzmite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na veličinu posude za pečenje. Tijesto vam treba biti cca pola cm debelo jer će se dići kod pečenja.
  5. Prebacite tijesto u namašćenu posudu za pečenje, izbodite vilicom i pripremite ostale nadjeve i upalite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva.
  6. Sve sastojke za nadjev od sira - sir, jaja, šećer i vaniliju stavite u posudu i promiješajte.
  7. Borovnice ne morate odmrzavati. Koristim divlje jer su sitnije. Smrznutim borovnicama dodajte šećer i gustin i dobro promiješajte.
  8. Prvi sloj je već u posudi za pečenje - prhko tijesto. Tijesto premažite nadjevom od sira, a preko toga rasporedite nadjev od borovnica.
  9. Izvadite drugu polovicu tijesta iz zamrzivača i naribajte preko borovnica. Što je dulje tijesto u zamrzivaču, to će biti lakše za ribati.
  10. Pecite na 170 stupnjeva 70 minuta. Slobodno provjerite nakon sat vremena. Ako su kocke zlatno žute boje, onda je gotovo.
  11. Možete rezati kocke i nakon pola sata jer se dobro drže!

Poslužite uz kuglicu sladoleda od burbon vanilije!

 | Author: Ena Kokanović foto: Ena Kokanović

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wanda 17:49 20. Svibanj 2020.

    Htjela bih napraviti gornji Mrvičasti kolač od borovnica, pa budući to u receptu ne piše, provjeravam da li se nadjev od smrznutih borovnica , u koje dodamo šećer i dvije žlice gustina, treba prokuhati? Vjerujem da treba. Hvala