Provjerila sam sastojke u hladnjaku, pronašla svježi sir i dobila najukusniju pitu od borovnica i sira! Izuzetno je jednostavna za pripremu, jedini problem je taj što se mora ohladiti prije rezanja, ali i to pravilo možemo zaobići…neću nikome reći…
Druge recepte potraži na blogu Slavonka te pratećim Facebook i Instagram profilima!
Prhko tijesto:
- 100 g šećera
- 200 g maslaca sobne temperature
- 350 g glatkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 jaje sobne temperature
Nadjev od sira
- 500 g svježeg sira
- 5 žlica šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 2 jaja sobne temperature
Nadjev od borovnice
- 400 g smrznutih borovnica
- 3 žlice šećera
- 2 žlice gustina
Priprema:
- Prvo u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i maslac sobne temperature. Prstima "štipajte" brašno i maslac sve dok ne dobijete mrvice. Dodajte šećer i jaje i umijesite tijesto. Bit će mekše, ali kompaktno.
- Tijesto prepolovite na dvije jednake količine. Jednu polovicu umotajte u prianjajuću foliju i stavite u zamrzivač a drugu polovicu stavite na 10 minuta u hladnjak.
- Dok se tijesto odmara pripremite posudu za pečenje. Ja sam koristila keramičku posudu 31 x 21 cm. Posudu bogato premažite maslacem.
- Uzmite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na veličinu posude za pečenje. Tijesto vam treba biti cca pola cm debelo jer će se dići kod pečenja.
- Prebacite tijesto u namašćenu posudu za pečenje, izbodite vilicom i pripremite ostale nadjeve i upalite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva.
- Sve sastojke za nadjev od sira - sir, jaja, šećer i vaniliju stavite u posudu i promiješajte.
- Borovnice ne morate odmrzavati. Koristim divlje jer su sitnije. Smrznutim borovnicama dodajte šećer i gustin i dobro promiješajte.
- Prvi sloj je već u posudi za pečenje - prhko tijesto. Tijesto premažite nadjevom od sira, a preko toga rasporedite nadjev od borovnica.
- Izvadite drugu polovicu tijesta iz zamrzivača i naribajte preko borovnica. Što je dulje tijesto u zamrzivaču, to će biti lakše za ribati.
- Pecite na 170 stupnjeva 70 minuta. Slobodno provjerite nakon sat vremena. Ako su kocke zlatno žute boje, onda je gotovo.
- Možete rezati kocke i nakon pola sata jer se dobro drže!
Poslužite uz kuglicu sladoleda od burbon vanilije!