Kukuruz ne morate jesti samo kuhan i grilan! Ova zrnca sreće možete iskoristiti za odlične juhe koje su toliko zasitne da se mogu poslužiti kao samostalan obrok.
Juhu od kukuruza volim i zimi i ljeti. Zimi ju malo više zaljutim, a ljeti dodam svježeg korijandera i bude baš osvježavajuća. Recept je jednostavan, sastojci su pristupačni, a juha je gotova za čas!
Druge recepte potražite na blogu Slavonka i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Sastojci:
- 1 crveni luk
- 2 jušne žlice ulja
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 200 g kuhanog kukuruza (iz konzerve ili smrznutog)
- 1 žličica soli
- Pola žličice papra
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 1 jušna žlica mascarpone sira (ili 3 žlice vrhnja za kuhanje)
- Po želji: ljuta tucana paprika
Priprema:
- Luk nasjeckajte na jednake komade. Sve ćemo blendati tako da ne morate brinuti o izgledu.
- Popržite luk na zagrijanom ulju. Koristite lonac u kojem ćete moći bez problema blendati juhu.
- Luku dodajte sol i pržite još par minuta dok ne omekša. Povremeno promiješajte!
- Nakon što je luk omekšao, dodajte žličicu crvene paprike i promiješajte.
- Odmah dodajte kukuruz, promiješajte i podlijte mlijekom i vodom. Popaprite i, ako želite zaljutiti, dodajte ljutu papriku. Pustite da prokuha pa smanjite vatru i kuhajte 10 minuta.
- Nakon 10 minuta pažljivo izblendajte juhu.
- Juhu vratite na vatru, dodajte žlicu mascarpone sira i kuhajte dok se sir ne otopi. Kušajte i prilagodite začine vlastitom ukusu.
Poslužite uz kockice prženog kruha i svježe začinsko bilje po želji!