Priprema ovih kolačića zapravo je vrlo jednostavna, ali zahtjeva da izdvojite malo vremena i strpljenja jer od navedene količine smjese dobit ćete cca 70 lijepljenih kolačića, ovisno o tome koliko velike kuglice radite.
Također, pripremu ovih kolačića možete prilagoditi svojim ukusima pa kolačiće prije pečenja možete umakati u mljevene orahe ili kokos, a lijepiti ih možete i bijelom čokoladom te pekmezima raznih okusa.
SASTOJCI:
Tijesto
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 200 g margarina sobne temperature
- 2 žlice mlijeka
- naribana korica ½ limuna
- naribana korica ½ naranče
- 350 g glatkog brašna
- 2 bjelanjka
- 150 g mljevenih badema i lješnjaka
Ostalo
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica ulja
PRIPREMA:
- Šećer i vanilin šećer izmiskajte s margarinom, jajem i žumanjcima pa dodajte rum te naribanu koricu limuna i naranče. Dodajte brašno pa rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite barem sat vremena u hladnjaku.
- Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine trešnje te ih umačite u bjelanjke, a zatim u mljevene bademe i lješnjake.
- Kuglice slažite na lim za pečenje prekriven masnim papirom ostavljajući malo razmaka između svake. Krešente pecite 18-20 minuta na temperauti od 180 °C.
- Ohlađene kolačiće ljepite čokoladom koju ste otopili na pari zajedno s uljem, slažite ih na lim za pečenje i ostavite da se osuše.
Slatki savjet
Otopljenu čokoladu ostavite kratko da se ohladi jer ćete tako lakše spajati kolačiće, a čokolada će manje curiti.
I za kraj, ne zaboravite zapisati recept, jer će vam možda zatrebati ovog Božića!
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, facebooku i instagramu! Dobar vam tek...