Točno takav je ovaj recept za kukuruzne krekere sa sjemenkama na koji sam naišla kod kolegice blogerice koja živi u Švedskoj i vodi blog Na tanjiru. Ovaj me recept na prvu osvojio svojom jednostavnošću i originalnošću pa sam ga odlučila podijeliti s vama, ovdje na portalu Gastro.hr.
Ovi krekeri podsjećaju na hrskavi, tanki kruh ili tortilje, samo prepune sjemenki. Budući da se rade od kukuruzne krupice, ne sadrže gluten pa su pogodni i za osobe koje ne podnose ili izbjegavaju gluten.
Moja se verzija u nijansama razlikuje od originala. Dok su Milični divno žuti, moji su malo tamniji zbog crnog sezama.
Sastojci:
- 130 g kukuruzne krupice (za palentu, ali ne instant)
- 50 g suncokreta
- 30 g lanenih sjemenki
- 40 g sezama (ja miješam crni i obični sezam)
- 30 ml maslinova ulja
- 250 ml vruće vode
- prstohvat soli (u smjesu + dodatno sol za posipanje kad razvaljate smjesu)
- malo ljute papričice u prahu
Postupak:
- Ova smjesa je dovoljna za dva veća pleha, kao ona iz pećnice.
- U zdjelicu stavite krupicu, sjemenke, prstohvat soli, maslinovo ulje, malo ljute papričice (ako ne želite ljuto, ovaj korak preskočite) i dobro izmiješajte pa zalijte vrućom vodom. Ostavite jedno 10 minuta da odstoji, odnosno, da se smjesa poveže i zgusne. Smjesa će biti žitka, neće biti kompaktno-gusta.
- Pripremite papir za pečenje i na njega stavite pola smjese. Prekrijte drugim papirom za pečenje pa rukama dobro razvucite smjesu, a onda to učinite i valjkom za tijesto. Smjesu razvucite što tanje. Skinite gornji papir i još malo posolite odozgo sitnom solju.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite 40 minuta (na vrući zrak, uz uključen ventilator).
- Istu stvar napravite i s drugom polovicom smjese. Ili odmah pripremite dva pleha pa ih pecite istodobno, s tim da im nakon 25 minuta pečenja - zamijenite mjesta.
Služite čim se malo ohlade, kidajte ih na komade i jedite uz omiljeni namaz. Ili ih poslužite kao grickalicu uz pivo. Divno su aromatični i toliko zarazni da ih nećete prestati jesti sve dok ne nestanu. Uživajte!
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.