Kolumne 08. veljače 2016.

Kukuruzni krekeri sa sjemenkama

krekeri
Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Sandra Rončević opet nam donosi nešto zanimljivo i ukusno! "Volim kad otkrijem recept koji me se toliko dojmi da bih svaki dan radila samo to..."

Točno takav je ovaj recept za kukuruzne krekere sa sjemenkama na koji sam naišla kod kolegice blogerice koja živi u Švedskoj i vodi blog Na tanjiru. Ovaj me recept na prvu osvojio svojom jednostavnošću i originalnošću pa sam ga odlučila podijeliti s vama, ovdje na portalu Gastro.hr.

Ovi krekeri podsjećaju na hrskavi, tanki kruh ili tortilje, samo prepune sjemenki. Budući da se rade od kukuruzne krupice, ne sadrže gluten pa su pogodni i za osobe koje ne podnose ili izbjegavaju gluten.

Moja se verzija u nijansama razlikuje od originala. Dok su Milični divno žuti, moji su malo tamniji zbog crnog sezama.

krekeri | Author: Sandra Rončević Sandra Rončević

Sastojci:

  • 130 g kukuruzne krupice (za palentu, ali ne instant)
  • 50 g suncokreta
  • 30 g lanenih sjemenki
  • 40 g sezama (ja miješam crni i obični sezam)
  • 30 ml maslinova ulja
  • 250 ml vruće vode
  • prstohvat soli (u smjesu + dodatno sol za posipanje kad razvaljate smjesu)
  • malo ljute papričice u prahu

Postupak:

  1. Ova smjesa je dovoljna za dva veća pleha, kao ona iz pećnice.
  2. U zdjelicu stavite krupicu, sjemenke, prstohvat soli, maslinovo ulje, malo ljute papričice (ako ne želite ljuto, ovaj korak preskočite) i dobro izmiješajte pa zalijte vrućom vodom. Ostavite jedno 10 minuta da odstoji, odnosno, da se smjesa poveže i zgusne. Smjesa će biti žitka, neće biti kompaktno-gusta.
  3. Pripremite papir za pečenje i na njega stavite pola smjese. Prekrijte drugim papirom za pečenje pa rukama dobro razvucite smjesu, a onda to učinite i valjkom za tijesto. Smjesu razvucite što tanje. Skinite gornji papir i još malo posolite odozgo sitnom solju.
  4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite 40 minuta (na vrući zrak, uz uključen ventilator).
  5. Istu stvar napravite i s drugom polovicom smjese. Ili odmah pripremite dva pleha pa ih pecite istodobno, s tim da im nakon 25 minuta pečenja - zamijenite mjesta.

Služite čim se malo ohlade, kidajte ih na komade i jedite uz omiljeni namaz. Ili ih poslužite kao grickalicu uz pivo. Divno su aromatični i toliko zarazni da ih nećete prestati jesti sve dok ne nestanu. Uživajte!

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • JOPAje 11:12 11. Veljača 2016.

    Savršeni! Veceras se opet prave al odma dupla doza 😉