Kolumne 25. veljače 2018.

Lažni beef Wellington - i Ramsay bi uživao!

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od mojih najdražih celebrity kuhara je Gordon Ramsay (koliki god to klišej bio). Strast kojom on priča o hrani koju priprema je ono što obožavam kod njega. Upravo zato, odlučila sam pripremiti njegov beef wellington, ali na moj, poseban način...

Tko god ga voli i prati zna da skoro u svakom njegovom restoranu možete pronaći “Beef Wellington” kojeg krasi savršeni medium rare beefsteak, duxell od gljiva, vrhunska šunka i hrskavi omotač od lisnatog tijesta.

 

Možda vas zanima... Isprobajte ovo: Bezglutenski krekeri od samo tri sastojka Kolumne

 

Pošto Gordon Ramsay i ja imamo sličnosti samo u frizuri i u vokabularu ni u najluđim snovima ne bi mogla doći do tako velikog komada bifteka, odlučih pokušati iskoristiti neki drugi dio mesa kako bi ipak probala kombinaciju okusa koju beef Wellington pruža. Tako je nastao ovaj “Lažni beef Wellington”, a kako nisam probala pravi, ovaj je definitivno najbolji.

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Domaći proteinski kruh - za uživanje bez grižnje savjesti Kolumne
Možda vas zanima... Slatki ručak: Nutella lazanje za prste polizati Kolumne

 


Potrebno vam je:

  • 500 g junećeg buta u komadu
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 300 g šampinjona
  • 200 g narezane šunke na fete
  • jaje
  • sol
  • papar
  • timijan

Za slatko senfasti umak trebat će vam:

  • 100 g  cvjetnog meda
  • 100 g senfa

Postupak pripreme:

  1. Za početak napravite paštetu - duxell od gljiva. U originalni ide luk ali ja sam radila slatki umak od meda pa nisam htjela slatkoću luka. Možete ga dodati ukoliko želite. Gljive izdinstajte na maslinovom ulju, dodajte sol, papar i timijan. Kada su gotove, štapnim mikserom ih pretvorite u paštetu.
  2. Juneći but iskrojite tako da dobijete nešto nalik bifteku. Ne mora biti okruglog oblika, dovoljno je samo da je debel komad mesa. Na vrlo malo masnoće popržite meso sa svih strana kako biste ga zatvorili. Izvadite iz tave i začinite solju i paprom.
  3. U posebnoj posudi pomješajte l med i senf. S tim umakom premažite vaš odrezak.
  4. Druga faza ovog jela je slaganje sastojaka. Na prozirnu foliju posložite fete šunke (onoliko široko koliko vam je širok odrezak), na njega namažite paštetu od gljiva. Stavite odrezak na gljive i šunku i zarolajte. Dobro zategnite i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  5. Lisnato tijesto razvaljajte što tanje možete. Meso umotajte u lisnato tijesto i dobro zatvorite rubove. Nožem napravite šare po lisnatom, ako želite. Premažite jajetom i pecite na 200 stupnjeva, 30 minuta.

Savjet! Možete koristiti i svinjski lungić umjesto teletine.

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.