Kolumne 07. travnja 2016.

Linguini i tikvice s piletinom i povrćem

Linguini
foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Ponosno vam predstavljamo blogericu koja uživa igrati se u kuhinji i gledati svoju potomčicu kako gušta u novim finim stvarima!

Ne znam kak’ vi, ali u ovoj kući često se kuha modularno: da se izbjegnu natezanja i ugodi preferencijama - iz istog procesa kuhanja nastaju različiti finalni proizvodi.

Potomčica (još) nije obožavatelj tikvica, pogotovo sirovih špageta od tikvica, ali ovako ih se ja ne odričem – a ona ima priliku izdaleka se s njima upoznati za neku bližu suradnju u budućnosti.

Prvo – mise en place; da kuhanje ide brzo i efikasno korisno je da je sve pripremljeno na mjestu rada. U procesu pripreme kritičkim okom naluknuti se u frižider i špajzu u provjeri ima li čega što bi hitno trebalo potrošiti (hm, ove gljive izgledaju kao da su vidjele bolje dane). Mokra krpa ispod daske za rezanje daje više sigurnosti, a blizina špareta garantira ekspresan proces. U niskom startu... 

Sastojci za 2 porcije: 

  • 100 g linguina (integralnih)
  • malo soli
  • voda za kuhanje
  • 1/2 male žličice ulja (kokosovo)
  • 50 g luka
  • 75 g mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g gljiva
  • 100 g mljevene piletine
  • 4 lista kelja
  • 1/2 žličice Vegete
  • pola srednje velike tikvice
Linguini | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Priprema:

  1. Pristaviti vodu, kad provrije dodati sol i linguine i skuhati do željene tvrdoće.
  2. Ugrijati tavu (ili vok) i dodati ulje i mljevenu piletinu, malo je usitniti kuhačom i pustiti da se zapeče dok se priprema i ubacuje povrće.
  3. Usitniti (na kockice ili trake, po želji) i ubaciti luk, zgnječiti i usitniti češnjak, naribati mrkvu, na ploške narezati gljive i listove kelja. Ubacivati svako povrće kako se pripremi i malo promiješati.
  4. Prženje uz miješanje (stir-fry) je najbrži način pripreme jer su komadići svega mali.
  5. Nakon što se ubaci kelj dodati Vegetu, promiješati i pokriti tavu na minutu.
  6. Probati i ocijediti linguine.
  7. Za prvu porciju ubaciti 70% linguina i na vrh dodati zgotovljeno prženo meso i povrće

Porcija za potomčicu

  1. U ostatak piletine i povrća u tavi dodati ostatak linguina i špagete od tikvice (tikvicu narezati gulilicom, nožem ili spiralizatorom) i sve promiješati.
  2. Poslužiti i smazati vruće

Prava porcija i pol!

Derzu Fanistori s guštom slobodno pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.