Ne znam kak’ vi, ali u ovoj kući često se kuha modularno: da se izbjegnu natezanja i ugodi preferencijama - iz istog procesa kuhanja nastaju različiti finalni proizvodi.
Potomčica (još) nije obožavatelj tikvica, pogotovo sirovih špageta od tikvica, ali ovako ih se ja ne odričem – a ona ima priliku izdaleka se s njima upoznati za neku bližu suradnju u budućnosti.
Prvo – mise en place; da kuhanje ide brzo i efikasno korisno je da je sve pripremljeno na mjestu rada. U procesu pripreme kritičkim okom naluknuti se u frižider i špajzu u provjeri ima li čega što bi hitno trebalo potrošiti (hm, ove gljive izgledaju kao da su vidjele bolje dane). Mokra krpa ispod daske za rezanje daje više sigurnosti, a blizina špareta garantira ekspresan proces. U niskom startu...
Sastojci za 2 porcije:
- 100 g linguina (integralnih)
- malo soli
- voda za kuhanje
- 1/2 male žličice ulja (kokosovo)
- 50 g luka
- 75 g mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 150 g gljiva
- 100 g mljevene piletine
- 4 lista kelja
- 1/2 žličice Vegete
- pola srednje velike tikvice
Priprema:
- Pristaviti vodu, kad provrije dodati sol i linguine i skuhati do željene tvrdoće.
- Ugrijati tavu (ili vok) i dodati ulje i mljevenu piletinu, malo je usitniti kuhačom i pustiti da se zapeče dok se priprema i ubacuje povrće.
- Usitniti (na kockice ili trake, po želji) i ubaciti luk, zgnječiti i usitniti češnjak, naribati mrkvu, na ploške narezati gljive i listove kelja. Ubacivati svako povrće kako se pripremi i malo promiješati.
- Prženje uz miješanje (stir-fry) je najbrži način pripreme jer su komadići svega mali.
- Nakon što se ubaci kelj dodati Vegetu, promiješati i pokriti tavu na minutu.
- Probati i ocijediti linguine.
- Za prvu porciju ubaciti 70% linguina i na vrh dodati zgotovljeno prženo meso i povrće
Porcija za potomčicu
- U ostatak piletine i povrća u tavi dodati ostatak linguina i špagete od tikvice (tikvicu narezati gulilicom, nožem ili spiralizatorom) i sve promiješati.
- Poslužiti i smazati vruće
Prava porcija i pol!
Derzu Fanistori s guštom slobodno pratite na njenom blogu Porcija i pol!