gastro postao
Stari recept za poznatu tortu u ljetnoj izvedbi sa sezonskim voćem
Pavlova uvijek oduševljava svojom lepršavošću, a naša nam je draga blogerica priredila jedno divno ljetno izdanje!
Sastojci za koru od bjelanjaka:
- 4 bjelanjka (na sobnoj temperaturi)
- 200g bijelog šećera
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 30g bijelog šećera
- 2 vanilin šećera
- 40g oštrog brašna
- 125ml mlijeka
- 125g maslaca
- 3 breskve
- 4 marelice
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 burbon vanilin šećer
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 150C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Bjelanjke, zajedno sa prstohvatom soli, izmiksajte u čvrsti snijeg.
- Lagano dodajvajtee šećer, žlicu po žlicu, i miksajte sve dok se šećer skroz ne otopi (trljajući smjesu između prstiju ne smijete osjetiti šećer).
- Pecite 1h dok kora ne poprimi laganu zlatkastu boju. Za to vrijeme pripremite kremu.
- Žumanjke zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom izmiksajte pjenasto. Postepeno smjesi dodavajte jedno po jednu žlicu brašna te lagano miksajte.
- Mlijeko stavite da zakuha te mu dodajte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte par minuta na laganoj vatri neprestano mješajući pjenjačom.
- Kremu pustite da se skroz ohladi pa joj dodajte maslac narezan na listiće. Dobro izmikasjte dok smjesa ne postane jednolična.
- Breskve i marelice izrežite na ploškice, pospite sa šećerom i vanilinim šećerom te promješajte. Nakon što se kora ohladila, premažite je kremom te poslažite voće na kremu. Možete dodatno posuti čokoladom po želji.
U slast!
Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.