Kolumne 2004 prikaza 06. siječnja 2020.

Torta bez brašna s mrvom ljutine: Hrskava izvana, mekana iznutra

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolumnistica Pregacha donosi recept za jednu vrlo posebnu toru, osim što okusne pupoljke intrigira zrncima ljutine ona balansira između hrskavog i kremastog.

Sastojci

  • 150 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade (bar 60 %)
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 75 ml skuhane jake turske kave
  • 3 jaja (L)
  • 120 g šećera
  • 2 vanili šećera
  • Prstohvat soli
  • Kakao za posip

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

 

Priprema

  • Maslac, čokoladu i kajenski papar topi na pari. Kad se sve otopilo, dodaj kavu i pusti da se hladi.
  • Kavu skuhaj (zakuhala sam 75 ml vode i prelila 2 žličice kave te pustila da se hladi).
  • Prohlađenu kavu procijedi u otopljenu čokoladu i maslac i pomiješaj.
  • Jaja sa šećerima i soli miksaj oko pet minuta, zatim dodaj čokoladu i kratko miksaj.
  • Smjesu istresi u kalup promjera 22 cm prethodno dobro namašćen po rubovima, a dno obloži papirom za pečenje.
  • Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva nekih 40 do 45 minuta.
  • Kora će biti hrskava i lomljiva, a torta gnjecava. Ali takva je. I baš zato je posebna. Žlicu u ruke, obitelj za stol i skupa iz jednog tanjura. Tako se jede kod nas.
Možda vas zanima... Mramorni kolač sa klementinama - lagana zimska poslastica Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.