Sastojci
- 150 g maslaca
- 200 g tamne čokolade (bar 60 %)
- 1 žličica kajenskog papra
- 75 ml skuhane jake turske kave
- 3 jaja (L)
- 120 g šećera
- 2 vanili šećera
- Prstohvat soli
- Kakao za posip
Priprema
- Maslac, čokoladu i kajenski papar topi na pari. Kad se sve otopilo, dodaj kavu i pusti da se hladi.
- Kavu skuhaj (zakuhala sam 75 ml vode i prelila 2 žličice kave te pustila da se hladi).
- Prohlađenu kavu procijedi u otopljenu čokoladu i maslac i pomiješaj.
- Jaja sa šećerima i soli miksaj oko pet minuta, zatim dodaj čokoladu i kratko miksaj.
- Smjesu istresi u kalup promjera 22 cm prethodno dobro namašćen po rubovima, a dno obloži papirom za pečenje.
- Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva nekih 40 do 45 minuta.
- Kora će biti hrskava i lomljiva, a torta gnjecava. Ali takva je. I baš zato je posebna. Žlicu u ruke, obitelj za stol i skupa iz jednog tanjura. Tako se jede kod nas.