Kolumne 14. travnja 2016.

Maneštra ili varivo od leće: Najzdraviji ručak za vaše najmilije

Leća
Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
"Leća i krumpir bili su glavno jelo koje me prehranjivalo za vrijeme studija. Sjećam se jedan prijatelj je bio tada kod mene, gledao što ručam i nikako mu se nije svidjelo. Nije mu se svidio izgled jela. Zapravo leća i nije nešto posebno fotogenična... " riječi su naše popularne blogerice

Od onda pa do danas okus leće ostao mi je uvijek poseban, a izgled me ne zabrinjava.

Djeci sam pokušala uvaliti dok su bile male, ali nisam uspjela. Danas moje desetogodišnjakinje s guštom pojedu maneštricu od leće upravo na ovaj način - doduše jedno dijete jede skroz ispasirano, a drugo u komadima.

Tako ispasiranu leću možete poslužiti bebicama kao kašicu od 8. mjeseca u kombinaciji s peršinom. Izvrstan je izvor željeza, kalcija, magnezija i drugih vrijednih vitamina i minerala koji su djeci potrebni za rast.

Sastojci:

  • 500 g suhe zelene leće
  • 1 poriluk
  • 3 mrkve
  • stručak celera
  • 2 lovorova lista
  • 3 češnja češnjaka
  • kurkuma
  • maslinovo ulje
Leća | Author: Ingrid Periša Ingrid Periša

Priprema:

  1. Namočite leću 2 sata prije jela u hladnoj vodi.
  2. Na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu narezanu na kolutove.
  3. Dodati im ocijeđenu leću, ubaciti lovorov list, narezani celer posoliti, popapriti i zaliti vodom da prekrije leću.
  4. Pustiti kuhati oko 25 minuta. Vode dodavati po potrebi ako pokuha.
  5. Pred kraj kuhanja dodati 3 iskosana češnja češnjaka i pola žličice kurkume.
  6. Jelo treba nakon kuhanja odstajati oko pola sata da se malo zgusne. Može se dodati još par kapi maslinovog ulja. Mi jedemo ovako, a jednom dijetetu ispasiram i dodam pašticu.

Dobar tek!

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.