Kolumne 21. studenoga 2018.

Mascarpone torta sa šumskim voćem

foto: Stjepan Hornung
gastro postao gastro.24sata.hr
Mascarpone torta sa šumskim voćem lagani je desert u osnovi s bijelim biskvitom, kremom od mascarponea i svježim voćem.

Kako je nedavno počelo glasovanje za prestižne nagrade #UKBA19 (UK blog awards) bilo bi sjajno kada biste kliknuli na link: Master Chef – Master Baker na vrhu gdje piše ''VOTE NOW!'' te tako glasate za Stjepanov food blog u kategoriji "Culinary"!

No, vratimo se na recept. Mascarpone je tradicionalni talijanski kremasti sir koji je nastao vjerojatno krajem 16. ili početkom 17. stoljeća na području između Loda i Abbiategrasso u Italiji jugozapadno od Milana, te je priznat kao Prodotto agroalimentare tradicional (tradicionalni regionalni prehrambeni proizvod).

Tradicionalna metoda izrade mascarponea podrazumijeva da sir koagulira s dodatkom određenih kiselih tvari, kao što su sok od limuna, ocat, limunska kiselina ili octena kiselina te se procijedi kroz tkaninu, stavi u plitku posudu i ohladi jedan do dva dana. Stoga, prema talijanskom zakonodavstvu, mascarpone tehnički ne spada među sireve nego kreme, a njih u lombardijskom dijalektu nazivaju mascherpa ili mascarpia.

 | Author: Stjepan Hornung foto: Stjepan Hornung

Za bijeli lagani biskvit:

  • Jaja 4 kom
  • Šećer 80 g
  • Brašno glatko 80 g
  • Limun kora 2 g
  • Ulje 2 ml


Za kremu:

  • Mlijeko 200 ml
  • Šećer 150 g
  • Želatina 20 g
  • Vanilin 1 omot
  • Mascarpone 100 g
  • Limun sok 30 ml
  • Limun kora 2 g
  • Slatko vrhnje 600 ml
  • Maraschino liker 30 ml
  • Maline 120 g
  • Kupine 120 g
  • Borovnice 120 g


Priprema:
Za mascarpone tortu sa šumskim voćem potreban mi je prsten kalup Φ(fi) 28 cm visine 5 cm kojem dno zatvorim aluminijskom folijom i premažem uljem.

Za bijeli lagani biskvit:

  1. Razdvojim jaja u dva slastičarska kotlića (rostfraj posude). Žumanjcima dodam 1/2 šećera te ih pjenasto istučem s mikserom. Od bjelanjaka s ostatkom šećera napravim čvrsti snijeg te ih dodam u žumanjke, dodam koricu limuna, malo ulja te ga slastičarskom šibom lagano izmiješam i lagano ugradim glatko brašno. Dobiveni biskvit ulijem u prsten kalup Φ(fi) 28 cm visine 5 cm.
  2. Biskvit pečem u pećnici na 170°C 12-15 minuta te ga dobro ohladim.
  3. Savjet: Foliju malo otvorim da se ne upari i pustim da se lagano ohladi.


Za kremu:

  1. U kotlić (rostfraj posudu) dodam šećer i želatinu te dobro promiješam slastičarskom šibom da se ne stvore grudice želatine u kremi. Potom dodam mlijeko, vanilin, koru limuna te lagano izmiješam i stavim u toplu kupku.
  2. Slastičarskom šibom smjesu lagano miješam dok ne postigne 75°C.
  3. Uz miješanje lagano dodajem mascarpone, sok limuna i Maraschino te skidam s vatre i stavim u hladnu kupku. U međuvremenu kako se smjesa hladi pomoću miksera istučem slatko vrhnje u šlag.
  4. Pomoću slastičarske šibe ohlađenoj smjesi rahlo ugradim šlag, izvadim slastičarsku šibu te pomoću kuhače ugradim svježe voće (80 g od svakog). Gotovu kremu izlijem u prsten kalup i slastičarskom karticom poravnam do ruba kalupa.
  5. Gotovu mascarpone torta sa šumskim voćem ohladim na -18°C. Ohlađenu tortu izvadim iz kalupa i režem ju gotovo smrznutu na šesnaest jednakih komade te ukrasim ostatkom miješanog voća.



Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.