Kako je nedavno počelo glasovanje za prestižne nagrade #UKBA19 (UK blog awards) bilo bi sjajno kada biste kliknuli na link: Master Chef – Master Baker na vrhu gdje piše ''VOTE NOW!'' te tako glasate za Stjepanov food blog u kategoriji "Culinary"!
No, vratimo se na recept. Mascarpone je tradicionalni talijanski kremasti sir koji je nastao vjerojatno krajem 16. ili početkom 17. stoljeća na području između Loda i Abbiategrasso u Italiji jugozapadno od Milana, te je priznat kao Prodotto agroalimentare tradicional (tradicionalni regionalni prehrambeni proizvod).
Tradicionalna metoda izrade mascarponea podrazumijeva da sir koagulira s dodatkom određenih kiselih tvari, kao što su sok od limuna, ocat, limunska kiselina ili octena kiselina te se procijedi kroz tkaninu, stavi u plitku posudu i ohladi jedan do dva dana. Stoga, prema talijanskom zakonodavstvu, mascarpone tehnički ne spada među sireve nego kreme, a njih u lombardijskom dijalektu nazivaju mascherpa ili mascarpia.
Za bijeli lagani biskvit:
- Jaja 4 kom
- Šećer 80 g
- Brašno glatko 80 g
- Limun kora 2 g
- Ulje 2 ml
Za kremu:
- Mlijeko 200 ml
- Šećer 150 g
- Želatina 20 g
- Vanilin 1 omot
- Mascarpone 100 g
- Limun sok 30 ml
- Limun kora 2 g
- Slatko vrhnje 600 ml
- Maraschino liker 30 ml
- Maline 120 g
- Kupine 120 g
- Borovnice 120 g
Priprema:
Za mascarpone tortu sa šumskim voćem potreban mi je prsten kalup Φ(fi) 28 cm visine 5 cm kojem dno zatvorim aluminijskom folijom i premažem uljem.
Za bijeli lagani biskvit:
- Razdvojim jaja u dva slastičarska kotlića (rostfraj posude). Žumanjcima dodam 1/2 šećera te ih pjenasto istučem s mikserom. Od bjelanjaka s ostatkom šećera napravim čvrsti snijeg te ih dodam u žumanjke, dodam koricu limuna, malo ulja te ga slastičarskom šibom lagano izmiješam i lagano ugradim glatko brašno. Dobiveni biskvit ulijem u prsten kalup Φ(fi) 28 cm visine 5 cm.
- Biskvit pečem u pećnici na 170°C 12-15 minuta te ga dobro ohladim.
- Savjet: Foliju malo otvorim da se ne upari i pustim da se lagano ohladi.
Za kremu:
- U kotlić (rostfraj posudu) dodam šećer i želatinu te dobro promiješam slastičarskom šibom da se ne stvore grudice želatine u kremi. Potom dodam mlijeko, vanilin, koru limuna te lagano izmiješam i stavim u toplu kupku.
- Slastičarskom šibom smjesu lagano miješam dok ne postigne 75°C.
- Uz miješanje lagano dodajem mascarpone, sok limuna i Maraschino te skidam s vatre i stavim u hladnu kupku. U međuvremenu kako se smjesa hladi pomoću miksera istučem slatko vrhnje u šlag.
- Pomoću slastičarske šibe ohlađenoj smjesi rahlo ugradim šlag, izvadim slastičarsku šibu te pomoću kuhače ugradim svježe voće (80 g od svakog). Gotovu kremu izlijem u prsten kalup i slastičarskom karticom poravnam do ruba kalupa.
- Gotovu mascarpone torta sa šumskim voćem ohladim na -18°C. Ohlađenu tortu izvadim iz kalupa i režem ju gotovo smrznutu na šesnaest jednakih komade te ukrasim ostatkom miješanog voća.
Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!