Kolumne 08. siječnja 2016.

Matcha Macarons - slastan kolačić za idealan početak godine

Macarons
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li se zasitili kolača? Ako niste, onda napravite kolačiće zvane macarons, skuhajte šalicu čaja i guštajte u ovoj zimi. Ne morate potegnuti do Pariza, dovoljno je zasukati rukave i opušteno se baciti na pripremu, uopće nije komplicirano kako se na prvu čini. Probajte!

SASTOJCI (za oko 25 macaronsa):

  • 90 g bjelanjaka (oko tri komada od srednje velikih jaja - neka bjelanjak odstoji barem 2 dana odvojen od žumanjka)
  • 60 g kristal šećera 100 g sitno, sitno mljevenih, blanširanih, čisto bijelih badema
  • 165 g šećera u prahu
  • malo soli
  • 1-2 žličice matche (zeleni čaj u prahu)
Macarons | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Punjenje - čokoladna ganache krema:

  • 100 g čokolade s najmanje 72% kakaa
  • 80 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

  1. U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke i malo soli te ih lagano mutite mikserom dok se ne počnu pjeniti. Kad se lagano zapjene dodajte prvu rundu kristal šećera, ne sve odjednom, već u par navrata (oko 3 puta). Mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu koja ne ispada iz zdjele kad je okrenete naopačke. Nemojte predugo mutiti kako ne biste pretukli smjesu što rezultira presuhim macaronsima i riskirate pucanje.
  2. U posebnoj zdjelici izmiješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Dodajte žličicu ili dvije zelenog matcha praha (ovisi koliko jako boju ili aromu želite) i u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima, koristeći silikonsku špatulu. Nastavite mješati, preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu koja je lijepo povezala boju sa svim ostalim sastojcima.
  3. Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka. Ostavite pleh vani, na sobnoj temperaturi, da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.
  4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta. Ja ih obično pečem na ventilaciji.
  5. Kad su pečeni izvadite ih van i odmah prebacite papir ili podlogu na kojoj su se pekli na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. I potom punite čokoladnom ganache kremom.
  6. Napunjene macaronse je najbolje čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije služenja ih izvadite barem sat vremena prije iz hladnjaka.
  7. Čokoladna ganache krema: Čokoladu grubo nasjeckati, a vrhnje zagrijati do vrenja. Vrhnje preliti preko nasjeckane čokolade, pustiti nekoliko minuta te izmiješati pazeći da je sva čokolada otopljena. Dobivenu smjesu ostaviti da se ohladi. Možete je staviti i u hladnjak da se skroz ohladi pa pretući još jednom mikserom, pri čemu smjesa povećava volumen i idealna je za punjenje macaronsa.

Sandu možete pratiti na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.