Kolumne 27. veljače 2021.

Međimurska gibanica u malo drugačijem izdanju

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
U neke klasike najbolje je ne dirati, ali ponekad se volim malo poigrati receptima i napraviti svoju verziju nekog tradicionalnog kolača. Ovog puta izbor je pao na međimursku gibanicu.

Međimurska gibanica bogata je okusima i sastojcima, prava delicija. Sastojke nisam mijenjala, ali postupak izrade nadjeva i samo slaganje jesam.

Meni osobno više se sviđa ova verzija jer je puno sočnija, no prepuštam vama da odlučite koja vam je bolja, ako isprobate ovu, naravno.

 

 

Možda vas zanima... Brzi kolač od jabuka, cimeta i badema Kolumne

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Instagram i Facebook profilu!

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger


Sastojci :

  • 1 paket kora za savijače
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 1 manja šalica šećera

Nadjev od sira:

  • 500 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice šećera

Nadjev od maka:

  • 100 g mljevenog maka
  • 2 žlice šećera

Nadjev od oraha:

  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice šećera

Nadjev od jabuka:

  • 4-5 većih jabuka, naribanih
  • malo šećera
  • malo cimeta
  • šaka suhih brusnica

Preljev:

  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Priprema:

  1. Kore izrežite na veličinu kalupa za tortu, moj je bio promjera 26 cm. 
  2. Dno kalupa malo namastite, zatim stavite dvije kore.
  3. Premažite sa 1,5-2 žlice kiselog vrhnja, pospite sa šećerom i makom, te prekrijte opet s dvije kore. 
  4. Premažite vrhnjem, pospite šećerom i orasima, zatim opet dvije kore, nadjev od sira, pola smjese, pa kore, premažite vrhnjem, pospite s polovicom naribanih jabuka u koje ste umiješali brusnice, opet kore, i tako dok potrošite nadjev.
  5. Uglavnom da bude jasnije, od svakog nadjeva dobiti ćete dva sloja. Za vrh ostavite još dvije kore, prelijte ih mješavinom kiselog vrhnja i jaja, te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na sat vremena. 
  6. Pustite da se dobro ohladi te pospite šećerom u prahu.

 

 

Možda vas zanima... Izvrnuti kolač s kruškama i jabukama Kolumne

 

 

Dobar tek!

 

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 16:03 22. Rujan 2020.

    Nastavak na prvi komentar, jer nije sve stalo u jedan. Sada ću praviti kolač drugi put i sve ću raditi isto osim redoslijeda slaganja, moj izbor će biti jabuke, mak, sir, orasi......

  • Avatar Barbara Petrović
    merida 16:02 22. Rujan 2020.

    Recept je odličan. Prošle god. sam ga pravila prvi put i držala sam se recepta kako piše. Kolač je ispao super, omjeri nadjeva su ok, slatkoća također, sve štima osim jedne stvari. Redoslijed slaganja nadjeva nije dobar, mak prvi nije ... prikaži još! dobra opcija jer je suh i donje kore se ne navlaže nego ostanu suhe bez obzira što se mažu vrhnjem. Onda idu orasi, opet suši sastojak naspram sira i jabuka koji su mokriji.