Blogerici Neveni Josipović klasična je mileram torta dosadna pa je recept nadogradila želeom i mousseom od malina. Obavezno isprobaj!
Ako baš moram birati što obožavam od šumskog voća onda su to maline, naravno uz jagode, ali maline posebno volim u tortama.
Ova mileram torta je izuzetno lagane pripreme, lijepog izgleda i savršenog okusa. Ako mislite da su žele i mousse zahtjevni za izradu, varate se. Ne može biti jednostavnije. Ovo je idealan trenutak da isprobate recept za mileram tortu i uvjeri se koliko je zapravo dobra i ukusna.
Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom. Dodaj jaje, izmiksaj, te dodaj prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Zamijesi tijesto, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.
KREMA
Sastojci
Mlijeko
500
ml
Prašak za puding od vanilije
2
kom
Šećer
240
g
Mileram
90
g
Postupak
Odvoji malo mlijeka, a ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksaj puding, da ne bude grudica, te ulij kada ostatak mlijeka provrije. Nastavi miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pusti 2-3 minute da se malo prohladi. Dodaj mileram te dobro izmiksaj da se svi sastojci sjedine.
Tijesto nakon 30 minuta izvadi iz hladnjaka, stavi na radnu plohu te dodaj još šaku brašna i premijesi. Zatim ga razvaljaj na veličinu kalupa s tim da moraš računati 3 cm više da uhvati i visinu ruba kalupa. Ako ćeš imati problema da rubovi padaju samo ih lagano premaži s malo vode.
Izlij mileram kremu na tijesto i stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, oko 60 minuta.
Kada je torta pečena, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Tortu pusti da se dobro ohladi.
ŽELE OD MALINA
Sastojci
Zamrznute maline
250
g
Šećer
70
g
Vanilin šećer
1
kom
Želatina u prahu
0,50
kom
Postupak
Želatinu u prahu (1/2 vrećice) prelij sa 2 žlice hladne vode i pusti 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavi zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer potpuno ne rastopi. Ako ne voliš sitne koštice od malina, možeš ih propasirati.
U vruću (propasiranu) smjesu dodaj želatinu koju malo otopi na vatri. Smjesu izlij u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno staviš papir za pečenje. Stavi u zamrzivač dok se skroz ne stisne.
Kada se žele stisnuo stavi ga na kremu od milerama - torta mora biti ohlađena.
MOUSSE OD MALINA
Sastojci
Zamrznute maline
300
g
Šećer
100
g
Slatko vrhnje
200
ml
Želatina u prahu
0,50
kom
Postupak
Maline prokuhaj zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitni i procijedi kroz fino cjedilo. Ohladi dobivenu smjesu.
Želatinu prelij sa 2 žlice vode, puste 5 minuta te ju malo zagrij da se rastopi i izlij u dobivenu smjesu od malina.
Izmiksaj šlag te u njega dodaj smjesu od malina i želatine. Kada dodaš smjesu promiješaj ju kuhačom jer miksanjem bi se dodatno aktivirala želatina. Lagano promiješaj i mousse premaži preko želea i mileram kreme.
Tortu stavi u hladnjak na par sati, najbolje preko noći. Tortu posluži tek kad se dobro ohladi.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.