Ako moram birati što obožavam od šumskog voća onda su to maline, naravno uz jagode, ali maline posebno volim u tortama.
Ova mileram torta je izuzetno lagane pripreme, lijepog izgleda i savršenog okusa. Ako mislite da su žele i mousse zahtjevni za izradu, varate se. Ne može biti jednostavnije. Ovo je idealan trenutak da isprobate recept za mileram tortu i uvjeri se koliko je zapravo dobra i ukusna.
U nastavku potražite recept za mileram tortu, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Mileram torta recept:
Sastojci - za biskvit:
- 10 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 25 dag glatkog brašna
Sastojci - za kremu:
- 5 dcl mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 24 dag šećera
- 90 dag milerama
Sastojci - za žele od malina:
- 25 dag smrznutih malina
- 70 grama šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- pola vrećice mljevene želatine
Sastojci - za mousse od malina:
- 30 dag smrznutih malina (mogu i svježe)
- 10 dag šećera
- 2 dcl slatkog vrhnja za šlag
- pola vrećice mljevene želatine
Postupak - tijesto:
- Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Izradite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Postupak - krema:
- Odvadite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica, te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije, tri minute da se malo prohladi a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.
- Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa s tim da morate računati 3 cm više da vam uhvati i visinu ruba kalupa. Ako budete imali problema da vam rubovi padaju samo ih lagano premažite s malo vode.
- Zatim izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°,60 minuta.
- Kada je pečena, još će se krema lagano tresti ali kako se bude hladila stisnut će se. Tortu pustite da se dobro ohladi.
Postupak - žele od malina:
- Želatinu prelijte s dvije žlice hladne vode i pustite 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer ne otopi. Ako ne volite njene sitne košćice možete ju propasirati, ali ako vam ne smetaju onda nemate problema.
- U vruće dodajte želatinu koju malo otopite na vatri. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno stavite papir za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se skroz ne stisne.
- Kada se žele stisnuo stavite ga na kremu od milerama, opet ću ponoviti, torta mora biti ohlađena.
- I za kraj napravite mousse od malina.
Postupak - mousse:
- Maline prokuhajte zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitnite i procijedite kroz fino cjedilo. Zatim ohladite dobivenu smjesu.
- Želatinu prelijte s dvije žlice vode, pustite 5 minuta te ju malo zagrijte da se otopi i izlijte u dobivenu smjesu.
- Izradite šlag te u njega dodajte smjesu od malina i želatine. Kada dodate smjesu promiješajte ju kuhačom jer miksanjem bi dodatno aktivirali želatinu i napravili kaos. Lagano promiješajte i mousse premažite preko želea i mileram kreme.
- Tortu ostavite u hladnjaku na par sati, moj savjet je čak i cijelu noć te ju poslužite.