Prije pet, šest godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogromni komad i svejedno nije dosta. Idemo u goste - čeka nas Monte. Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami donose Monte)... Sad mi se čini da je neko zatišje s tim kolačem, a i dalje je brutalno dobar. Kako je kod vas? Pravite li ga još uvijek ili ćete se sad baciti u kuhinju?
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za biskvit je potrebno (možete kao podlogu koristiti i petit kekse):
- 4 jaja (odvojiti žumanjake i bjelanjke)
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g brašna (8 žlica brašna, malo punija ne skroz ravna)
- 20 g kakaa (možete isto 2 žlice ako vam se ne važe)
- 1/2 praška za pecivo
- 50 mll ulja
- 50 mll mlijeka
- 100 mll mlijeka ili čokoladnog mlijeka za preliti biskvit
Priprema biskvita:
- Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodajućii šećere i žumanjke.
- Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
- Kalup za kolač cca 30 x 40cmm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom. Pecite 15-20 min pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test.
- Biskvit pustite da se ohladi, pa odvojite od papira. Vratite u tepsiju i prelijte s mlijekom ili čokoladnim mlijekom.
Za bijelu kremu trebate:
- 1 litru mlijeka
- 120 g gustina
- 6 žlica šećera
- 180 g omekšalog margarina
Priprema kreme:
- 700 ml mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300 ml pomiješajte s gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice.
- Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite s mlijekomm i gustinom i vratite na vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnuloo još neke dvije minute. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
- Kad se krema ohladila, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremastu, pa ubacujte žlicu po žlicu kreme.
- Kremu istresite na biskvit i poravnajte.
- Stavite na hlađenje i počnite s pripremom čokolade kreme.
Za ganache vam je potrebno:
- 300 g čokolade (koristila sam 200 tamne i 100 mliječne)
- 350 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti).
- Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi.
- Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko bijele kreme.
Dobar tek!