Još nekoliko dana brojimo do najluđe noći u godini! Sigurno već imate plan što ćete i kako poslužiti za ispraćaj stare i doček Nove godine, a mi vam donosimo prijedlog za jedan klasik dostojan ovako svečane prigode – recept za Moskva šnit tortu!
Ova raskošna voćna torta s finom kremom od vanilije i korama od oraha idealan je izbor za svečane prigode i veće proslave, a sad je savršena prilika da ju isprobate!
SASTOJCI
Kore s orasima*
- 15 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- 240 g mljevenih oraha
Krema od žutanjaka
- 15 žutanjaka
- 200 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 1 prašak za puding s okusom vanilije
- 200 g maslaca sobne temperature
- 200 ml mlijeka
Ostalo
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 kompot od višanja
- 1 kompot od breskvi
- 100 g krupno nasjeckanih oraha
PRIPREMA
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte prosijano brašno i mljevene orahe pa kuhačom sve lagano izmiješajte.
- Dno kalupa za torte (26 cm) prekrijte masnim papirom, istresite pripremljenu smjesu pa sve lijepo zagladite. Koru s orasima pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C.
- Ispecite još dvije ovakve kore i ostavite ih sa strane da se ohlade.
- Breskve izrežite na manje komadiće i ostavite ih da se dobro ocijede. Višnje također stavite u cjedilo da se dobro ocijede.
- Za pripremu kreme mlijeko zagrijte do vrenja, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima i praškom za puding. Dodajte vrelo mlijeko, sve dobro izmiješajte pa vratite u lonac i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Kuhanu kremu premjestite u zdjelu pa prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature.
- Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag pa dodajte nekoliko žlica u kremu.
- Na tanjur za torte stavite koru od oraha i premažite ju polovicom kreme (ostavite nekoliko žlica za zagladiti tortu) pa rasporedite breskve i višnje. Premažite voće s nekoliko žlica šlaga pa posipajte pola količine nasjeckanih oraha.
- Ponovite isti postupak još jednom, prekrijte tortu preostalom korom od oraha pa ju cijelu premažite i lijepo zagladite s malo kreme koju ste sačuvali.
- Ostatkom šlaga i voća ukrasite tortu i spremite ju u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.
*Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu tri kore, a za pripremu jedne potrebno je: 5 bjelanjaka, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica glatkog brašna i 80 g mljevenih oraha.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!