Kolumne 28. prosinca 2016.

Moskva šnit torta: Divota na tanjuru

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeno kremasta torta koja će uveličati vašu novogodišnju proslavu!

Još nekoliko dana brojimo do najluđe noći u godini! Sigurno već imate plan što ćete i kako poslužiti za ispraćaj stare i doček Nove godine, a mi vam donosimo prijedlog za jedan klasik dostojan ovako svečane prigode – recept za Moskva šnit tortu!

Ova raskošna voćna torta s finom kremom od vanilije i korama od oraha idealan je izbor za svečane prigode i veće proslave, a sad je savršena prilika da ju isprobate!

SASTOJCI

Kore s orasima*

  • 15 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 240 g mljevenih oraha

Krema od žutanjaka

  • 15 žutanjaka
  • 200 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 1 prašak za puding s okusom vanilije
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml mlijeka

Ostalo

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 kompot od višanja
  • 1 kompot od breskvi
  • 100 g krupno nasjeckanih oraha

PRIPREMA

  1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte prosijano brašno i mljevene orahe pa kuhačom sve lagano izmiješajte.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Dno kalupa za torte (26 cm) prekrijte masnim papirom, istresite pripremljenu smjesu pa sve lijepo zagladite. Koru s orasima pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C.
  2. Ispecite još dvije ovakve kore i ostavite ih sa strane da se ohlade.
  3. Breskve izrežite na manje komadiće i ostavite ih da se dobro ocijede. Višnje također stavite u cjedilo da se dobro ocijede.
  4. Za pripremu kreme mlijeko zagrijte do vrenja, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima i praškom za puding. Dodajte vrelo mlijeko, sve dobro izmiješajte pa vratite u lonac i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  5. Kuhanu kremu premjestite u zdjelu pa prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature.
  6. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag pa dodajte nekoliko žlica u kremu.
  7. Na tanjur za torte stavite koru od oraha i premažite ju polovicom kreme (ostavite nekoliko žlica za zagladiti tortu) pa rasporedite breskve i višnje. Premažite voće s nekoliko žlica šlaga pa posipajte pola količine nasjeckanih oraha.
  8. Ponovite isti postupak još jednom, prekrijte tortu preostalom korom od oraha pa ju cijelu premažite i lijepo zagladite s malo kreme koju ste sačuvali.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Ostatkom šlaga i voća ukrasite tortu i spremite ju u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

*Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu tri kore, a za pripremu jedne potrebno je: 5 bjelanjaka, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica glatkog brašna i 80 g mljevenih oraha.

Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.