Domaće fritule s jogurtom po maminom receptu najbolje priprema Nevena Josipović, autorica bloga "Mama drama". Nevena kaže kako nitko ne može napraviti fritule kao mama, no uz recept iz njezine bilježnice svi možemo pokušati. Meke, nježne i pune okusa, ove fritule s jogurtom svakako trebaš isprobati.
Fritule s jogurtom ili bez jogurta?
I dok neki vole pripremati fritule bez dodatka jogurta, drugi se slažu da jogurt tijestu daje posebnu mekoću. Recept za fritule bez jogurta već imamo, a sada je vrijeme da ti pokažemo i kako pripremiti fritule s jogurtom. Kombinacija masnoće, kiseline i okusa koje jogurt dodaje fritulama čini tijesto nešto drugačijim pa ćeš već na prvi zalogaj osjetiti razliku. Najbolje je koristiti tekući jogurt, ali može poslužiti i čvrsti.
Savršene fritule s jogurtom svaki put
Za izradu fritula potrebne su ti dvije žlice kojima ćeš zagrabiti tijesto, oblikovati ga i ubaciti u vruće ulje. Oblikovanje savršeno okruglih fritula može biti prava umjetnost tako da se za početak ne bi trebali previše zamarati oblikom fritula. Možda će pokoja biti okrugla, ali sve one što ispadnu nepravilnog oblika bit će jednako slasne.
Prilikom prženja pripazi da ne staviš previše tijesta u ulje odjednom jer će se brzo ohladiti i fritule neće biti ravnomjerno pečene. Također postoji šansa da fritule tada upiju previše ulja pa ih zato pripremaj polako i oprezno.
Brze fritule s jogurtom by Mama drama
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 čašice tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 14 žlica glatkog brašna
- 1 limun (korica)
- Malo soli
- 1 mala čašica ruma, rakije ili konjaka
- Ulje za prženje
Priprema:
- Jaja i šećer umuti pjenjačom.
- Dodaj jogurt, sol, limunovu koricu, alkohol po želji i sodu bikarbonu. Dobro promiješaj sastojke.
- Za kraj dodaj brašno i smjesu dobro sjedini pjenjačom.
- Posuda u kojoj ćeš peći fritule neka bude manja i uža, ali dublja. Zagrij ulje na srednju temperaturu.
- Smjesu vadi žlicom i drugom žlicom ju odvoji. Nemoj stavljati previše fritula odjednom u posudu jer će biti prenatrpano i neće se lijepo ispeći.
- Čim porumene, fritule okreni na drugu stranu. Kada dobiju lijepu zlatno žutu boju izvadi ih i stavi u zdjelicu s ubrusom koji će upiti višak ulja.
- Kada se fritule ohlade posipaj ih šećerom u prahu.
Dobar tek!
Ako su ti se svidjele fritule s jogurtom, svakako posjeti Nevenin blog "Mama drama" gdje ćeš pronaći još mnogo slasnih recepata.