gastro postao
Kad ne znate što poslužiti za predjelo, a želite nešto efektno i nešto o čemu će vaši gosti još dugo pričati, iznenadite ih s nečim što su navikli gledati u slatkoj verziji - tvrdi naš novopečeni bloger Ivan Dumančić, u gastro svijetu poznatiji kao Dumbina kuhinja!
Profiteroli, ili kako ih neki vole nazivati, male princes krafne, obično se prave sa slatkom kremom, a ja sam ih odlučio puniti „kremom“ od dimljene pastrve.
Sastojci za profiterole:
- 100 g maslaca
- 250 ml vode
- 150 g brašna
- 4 jaja
- Crni i bijeli sezam, za posipanje
Sastojci za punjenje:
- 350 g vajkrema
- 100 g krem sira
- 3 žlice sjeckanog vlasca + nekoliko cijelih trakica za dekoraciju
- Korica 1 limuna
- 200 g dimljene pastrve
- sol
- papar
Priprema:
- Maslac, vodu i sol stavite u posudu na najjačoj vatri. Kada se maslac otopi i proključa ubacite svo brašno odjednom. Miješajte pjenjačom, masa će se polako formirati u loptu tijesta.
- Sve podižite i miješajte po loncu oko 1 minutu. Sklonite s vatre, prebacite u drugu, dublju posudu i ostavite 10-15 minuta da se hladi.
- Za to vrijeme obložite 2 tepsije papirom za pečenje. Pripremite dresir vrećicu i nastavak s otvorom od 1 cm.
- Pećnicu upalite da se grije na 220°C.
- Kad se kuhano tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje te ih miksajte pomoću miskera, a svako iduće jaje dodajte tek kad se prethodno dobro sjedini sa smjesom.
- Kad ste ubacili sva jaja i dobili homogenu masu, prebacite je u dresir vrećicu pomoću koje ćete istiskivati male hrpice tijesta na pripremljenu tepsiju s papirom za pečenje. Pravite razmak između jer će tokom pečenja porasti.
- Formiranim hrpicama blago spljoštite vrhove prstom umočenim u hladnu vodu, kako ne bi zagorjeli tokom pečenja te ih posipajte s malo crnog i bijelog sezama.
- Pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja jer profiteroli neće ostati napuhnuti!
- Kad poprime zlatno žutu otvorite pećnicu te ih ostavite da se u pećnici do kraja ohlade.
- Dok se profiteroli hlade pripremite punjenje. U posudi pomiješajte vajkrem, krem sir, koricu limuna,150g dimljene pastrve, sol, papar i sve izmiksajte štapnim mikserom.
- Ostatak pastrve isjecite na trakice i zajedno s trakicama vlasca ostavite za dekoraciju.
- Profiterole punite nekoliko sati prije posluživanja. Prepolovite ih nožem, u svaku stavite žličicu punjenja, na vrh stavite nekoliko trakica pastrve i ukrasite vlascem.
Dobar tek! #dumbinakuhinja
Ivana možete pratiti na facebook stranici Dumbina kuhinja.