Kolumne 23. ožujka 2016.

Najbolje iz Slavonije: Profiteroli s dimljenom pastrvom

Profiteroli
foto: Ivan Dumančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad ne znate što poslužiti za predjelo, a želite nešto efektno i nešto o čemu će vaši gosti još dugo pričati, iznenadite ih s nečim što su navikli gledati u slatkoj verziji - tvrdi naš novopečeni bloger Ivan Dumančić, u gastro svijetu poznatiji kao Dumbina kuhinja!

Profiteroli, ili kako ih neki vole nazivati, male princes krafne, obično se prave sa slatkom kremom, a ja sam ih odlučio puniti „kremom“ od dimljene pastrve.

Sastojci za profiterole:

  • 100 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • Crni i bijeli sezam, za posipanje

Sastojci za punjenje: 

  • 350 g vajkrema
  • 100 g krem sira
  • 3 žlice sjeckanog vlasca + nekoliko cijelih trakica za dekoraciju
  • Korica 1 limuna
  • 200 g dimljene pastrve
  • sol
  • papar 
Profiteroli | Author: Ivan Dumančić foto: Ivan Dumančić

Priprema:

  1. Maslac, vodu i sol stavite u posudu na najjačoj vatri. Kada se maslac otopi i proključa ubacite svo brašno odjednom. Miješajte pjenjačom, masa će se polako formirati u loptu tijesta.
  2. Sve podižite i miješajte po loncu oko 1 minutu. Sklonite s vatre, prebacite u drugu, dublju posudu i ostavite 10-15 minuta da se hladi.
  3. Za to vrijeme obložite 2 tepsije papirom za pečenje. Pripremite dresir vrećicu i nastavak s otvorom od 1 cm.
  4. Pećnicu upalite da se grije na 220°C.
  5. Kad se kuhano tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje te ih miksajte pomoću miskera, a svako iduće jaje dodajte tek kad se prethodno dobro sjedini sa smjesom.
  6. Kad ste ubacili sva jaja i dobili homogenu masu, prebacite je u dresir vrećicu pomoću koje ćete istiskivati male hrpice tijesta na pripremljenu tepsiju s papirom za pečenje. Pravite razmak između jer će tokom pečenja porasti.
  7. Formiranim hrpicama blago spljoštite vrhove prstom umočenim u hladnu vodu, kako ne bi zagorjeli tokom pečenja te ih posipajte s malo crnog i bijelog sezama.
  8. Pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja jer profiteroli neće ostati napuhnuti!
  9. Kad poprime zlatno žutu otvorite pećnicu te ih ostavite da se u pećnici do kraja ohlade.
  10. Dok se profiteroli hlade pripremite punjenje. U posudi pomiješajte vajkrem, krem sir, koricu limuna,150g dimljene pastrve, sol, papar i sve izmiksajte štapnim mikserom.
  11. Ostatak pastrve isjecite na trakice i zajedno s trakicama vlasca ostavite za dekoraciju.
  12. Profiterole punite nekoliko sati prije posluživanja. Prepolovite ih nožem, u svaku stavite žličicu punjenja, na vrh stavite nekoliko trakica pastrve i ukrasite vlascem.

Dobar tek! #dumbinakuhinja 

Ivana možete pratiti na facebook stranici Dumbina kuhinja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.