Kolumne 26. studenoga 2016.

Napravite savršena peciva za hamburgere

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako već imam peciva za hamburgere u prethodnim receptima (bonus pecivo uz hamburgere s okarom) bila sam u potrazi za drugačijim hamburger pecivom.

Željela sam spužvasto pecivo, meko k’o duša, na tragu brioš peciva kakva se često koriste za otmjene hamburgere – a opet da ne budu tako masna i teška kao što su prava brioš peciva.

Htjela sam zadržati mekoću i bogatstvo, ali bez grozne slatkoće koja ih obično prati i bez kalorija koje opterećuju ionako bogat obrok. Nakon mnoštva eksperimentiranja mislim da sam našla prave omjere i s obzirom da pečem i jedem ova peciva u prikazanoj recepturi svaki drugi dan već cijela dva tjedna – i sve su mi bolja! – mislim da je recept definitino usavršen.
peciva-za-hamburgere_glazirana

Potrebno (za 2 peciva, udvostručeni recept na slikama):

  • 1/2 žličice suhog kvasca
  • 70 g mlake vode
  • 1/2 žličice šećera
  • 40 g cjelovitog brašna
  • 60 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice glutena (ja svoj naručujem iz Tvornice Zdrave Hrane i odličan je za poboljšanje strukture peciva)
  • 1 žlica fino mljevenog lana (sameljite lan u blenderu ili mlincu za kavu)
  • 1/4 žličice soli (1g)
     
  • peciva-za-hamburgere_od-ispod

Postupak:

  1. Kvasac i šećer rastopite u mlakoj vodi i pustite da se probudi dok skupite sve ostale sastojke.
  2. U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke i u sredinu ulijte vodu s otopljenim kvascem i šećerom. Miješajući sjedinite pa mijesite na radnoj površini 5 minuta.
  3. U lagano namaštenoj posudi ostaviti da se na toplom diže 40 minuta. Toplo za kvasac znači između 25-30°C pa ako je u vašoj kući hladnije najbolje je staviti tijesto na dizanje u aparat za jogurt ili pećnicu 1 minutu zagrijanu na najnižu temperaturu pa ugašenu.
  4. Nakon što vrijeme istekne i tijesto se udvostruči podijelite ga na porcije i oblikujte peciva; prvo u kuglice, a zatim pritiskanjem i okretanjem u dlanovima rastegnuti kuglice na željenu veličinu. Staviti u namaštene krugove od folije* (ovdje je odlična uputa kako napraviti krugove od folije) na protvan obložen papirom za pečenje. Ostaviti pokriveno na toplom (opet najbolje mlaka pećnica) da se diže 30 minuta.
  5. Nakon 30 minuta izvadite peciva i stavite pećnicu da se grije na 180°C. Dok se pećnica grije premažite peciva mlijekom sa par kapi javorovog sirupa ili malo rastopljenog šećera. Ja sam primijetila da imam tešku ruku što se tiče glaziranja pa u želji da detaljno premažem peciva često ih izmučim pa se ispušu i zato koristim ovu zgodnu prskalicu u koju ulijem mlijeko i prešpricam peciva (nakon što ste gotovi isperite vodom prskalicu da se ne bi dogodilo da se mlijeko u njoj kroz koji dan ukiseli – to bi bila muka čistiti :)). Po želji posuti sjemenkama (lan, sezam, zobene pahuljice). Staviti peciva u vruću pećnicu i peći 12 minuta.

Kad ih izvadite iz pećnice biti će lijepo narasla, odvojena od prstenova od folije i lagano zlaćana na vrhu. Kad ih okrenute biti će zlatnosmeđa i ako pokucate zvučati će šuplje.

peciva-za-hamburgere_ohladiti-na-resetki


Ova su peciva vrlo meka i podatna i nećete vjerovati da imaju toliko mnogo integralnog brašna jer nisu uobičajene “ciglice” već pjenasta i elastična. Dodani mljeveni lan daje im mnoštvo zdravih omega masnih kiselina (i 3 i 6 i 9!), a i mnogo vlakana i proteina tako da sudjeluje i u nutritivnom bogatstvu i u prekrasnoj strukturi.

Osim što su iznimno meka i spužvasta (i što jedno ima samo 200 kalorija), ova se peciva izvrsno i tostiraju pa su neke od nedavnih porcija i pol koje su mi omogućila ova peciva slijedom; podloga za avokado tost, vege-burger s faširancem od gljiva i leće, sendvič s mesnim okruglicama ili sjajni hamburger za junećom pljeskavicom i laktofermentiranim ružičastim lukom. A bome i ovaj teško nadmašivi doručkovni sendvič s ajvarom, govedinom i jajetom.

peciva-za-hamburgere_vegeburger

*za orijentaciju: moji su krugovi od folije promjera 12 cm jer imam tako veliku prešu za burgere pa sam htjela da peciva budu taman, no vi odaberite svoju preferiranu veličinu. S obzirom da je svako pecivo napravljeno od 90 g ovog tijesta mislim da ne treba ići na veće od 12 cm promjera da ne bi bila vrlo tanka. Pečena peciva na mojim slikama visoka su 4 cm što kad se napuni pljeskavicom po izboru i salatom daje burger koji se može lijepo komotno gristi bez da se iščaši vilica.

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.