Kolumne Gastrolovci 30. rujna 2020.

Napuni smočnicu domaćim džemom od šljiva!

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Za pripremu vam treba svega par sastojka, dobra volja za miješanje i nekoliko teglica

Dolaskom jeseni meni omiljenog godišnjeg doba, polako se počinje spremati zimnica i sve miriše na jesen. Neizostavan dio zimnice svakako je džem od šljiva kojeg je radila moja baka. Napokon sam dočekala zrele šljive i bacila se na posao.

Znate onaj miris džema u zraku, miris šljiva i još toplog domaćeg kruha? Dok jesen vani raznosi boje i kišu, moja baka bi skuhala čaj i poslužila džem namazan na onako deblju šnitu kruha. Recept sam zapisala i samo po njemu radimo već godinama. Za pripremu vam treba svega par sastojka, dobra volja za miješanje i par teglica.

 

Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne

 

Iako je dostupno puno varijanti, ja se držim dobre stare klasike i nikad ju ne bi mijenjala. Ako želite saznati kako napraviti džem baš onakav kako su ga radile naše bake, onda ste na pravom mjestu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sastojci:

  • 10 kg šljiva
  • 2,5 kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 limun
  • 10-ak manjih teglica

Priprema:

  1. Za početak šljive operite i razrežite na pola da im izvadite koštice.
  2. Stavite ih u veliku posudu s narezanim limunom i na laganu vatru. Miješajte povremeno dok se šljive ne smekšaju i ne puste sok. Kada već dobijete tekuću smjesu morate miješati stalno. Kuhajte ih dva i pol sata uz stalno miješanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer.
  3. Nastavite ih kuhati još najmanje sat vremena. U međuvremenu teglice operite i zagrijte u pećnici na 120°C. Ako vam smetaju komadići možete ih usitniti štapnim mikserom ali pravi džem mora sadržavati komadiće šljiva.
  4. U vruće teglice ulijte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi. 

 

Možda vas zanima... Prhka pita od sira po bakinom receptu Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Mama Drama i pratećem Instagram profilu! 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.