Dolaskom jeseni meni omiljenog godišnjeg doba, polako se počinje spremati zimnica i sve miriše na jesen. Neizostavan dio zimnice svakako je džem od šljiva kojeg je radila moja baka. Napokon sam dočekala zrele šljive i bacila se na posao.
Znate onaj miris džema u zraku, miris šljiva i još toplog domaćeg kruha? Dok jesen vani raznosi boje i kišu, moja baka bi skuhala čaj i poslužila džem namazan na onako deblju šnitu kruha. Recept sam zapisala i samo po njemu radimo već godinama. Za pripremu vam treba svega par sastojka, dobra volja za miješanje i par teglica.
Iako je dostupno puno varijanti, ja se držim dobre stare klasike i nikad ju ne bi mijenjala. Ako želite saznati kako napraviti džem baš onakav kako su ga radile naše bake, onda ste na pravom mjestu.
Sastojci:
- 10 kg šljiva
- 2,5 kg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun
- 10-ak manjih teglica
Priprema:
- Za početak šljive operite i razrežite na pola da im izvadite koštice.
- Stavite ih u veliku posudu s narezanim limunom i na laganu vatru. Miješajte povremeno dok se šljive ne smekšaju i ne puste sok. Kada već dobijete tekuću smjesu morate miješati stalno. Kuhajte ih dva i pol sata uz stalno miješanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer.
- Nastavite ih kuhati još najmanje sat vremena. U međuvremenu teglice operite i zagrijte u pećnici na 120°C. Ako vam smetaju komadići možete ih usitniti štapnim mikserom ali pravi džem mora sadržavati komadiće šljiva.
- U vruće teglice ulijte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.
Druge recepte potraži na blogu Mama Drama i pratećem Instagram profilu!