Kolumne 22. ožujka 2017.

Naš Chef na stažiranju u tri Michelina u Bilbau!

foto: Ante Udovičić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ante Udovičić je kuhar koji je u Hrvatskoj dodirnuo vrh. Nakon početnog kaljenja kada je dokazao je što zna i može u splitskoj (i zagrebačkoj) Paradigmi, u jednom trenutku smo samo vidjeli objave da je u - Španjolskoj, odnosno baskiji. I to u restoranu s tri Michelinove zvjezdice...

Pa smo ga upitali, pobogu Ante, otkud to!?
Trebao mi je kick in the ass zato što sam fakat bio tužan radi cjelokupnog završetka u Paradigmi. I zato što ima još toliko toga za odraditi, ali na žalost, život pere na neku drugu stranu, pa rekoh idem razbiti tugu u tri Michelina (smijeh).

Kako si se odlučio na ovaj korak?
Zbog tuge (smijeh).

 | Author: Ante Udovičić foto: Ante Udovičić

Je li trebala opaka veza za doći u jedan Azurmendi u Bilbao?
Veza kod nas znači prijevara, pa bih radije rekao - konekcija. Staž sam dogovarao sa Zokijem Pejovićem iz Paradigme. On mi je sredio odlazak u Azurmendi i tako ću ovdje provesti dva mjeseca.

Kako ti izgleda radni dan?
Radni dan strata u 7:30 i onda rokaš mice en place sve do 12.00. Onda slijedi ručak za osoblje i koja skrivena pivica poslije ručka jer ne smiješ cugati. Srećom, fraza "MI HRVATI" uvijek postoji. Svidjelo bi ti se koje zalihe uvijek imam...

 | Author: Ante Udovičić foto: Ante Udovičić

Na koliko si potpisao, koji si točno segment, ili radiš sve?
Radim na stanici Entremetier. Tamo sam saucier i brinem se o umacima na stanici. Ali radim još puno toga sa strane. Na primjer, sad kad je lijepo vrijeme brinemo se oko uzgoja povrća i cvijeća u okolici.

Što nakon obuke?
Nakon staža idem na Brač u hotel Lemongarden. Novi projekt i nova pobjeda, i samo pobjeda!

Kakva je baskijska scena, usporedi je s hrvatskom?
Ljudi kuhaju do bola - dobro znaš i sam da u ovoj pokrajini ima najviše Michelina u svijetu na tako malom prostoru. Puno je tih divnih malih gostionica s vrhunskom baskijskom hranom. Prema San Sebastijanu je odlično, mala surferska mjestašca s ponudom morske hrane gdje ljudi konstantno jedu, piju i druže se. Ali mislim da će se Hrvata sjećati jako dugo (Smijeh). U svoj toj disciplini i ozbiljnosti, koju ne smiješ zanemariti jer si inače gotov, uvijek padaju naše dobre stare hrvatske zeke peke.

 | Author: Ante Udovičić foto: Ante Udovičić

Vraćaš li se?
Za desetak dana, s novim idejama i receptima, bit će veselo!

Što si zapamtio i što ćeš prvo raditi kad odmoriš?
Setas, huevo trufado, pichon... Za detalje ćete me morati pronaći osobno (smijeh), vidimo se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.