Kolumne 16. svibnja 2016.

Neodoljiv i fantastičan: Crumble s jagodama

Crumble
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Crumble, pa još s jagodama... Tko odoli receptu naše Ingrid Periša - svaka mu čast!

Kolegica i ja radile smo zajedno u jednim dnevnim novinama Gastro prilog. Ona novinski, ja grafički dio. Cijelo jedno poglavlje bilo je posvećeno jagodama. Odmah mi je za oko zapeo crumble s jagodama, preveden iz jednih talijanskih novina. Svi sastojci su mi se svidjeli i odlučih ga napraviti.

Tok izrade nije odveć zahtjevan i sve je teklo kao po špagi. No kada je kolač trebalo slikati, nastao je problem. Iz kojeg god kuta da sam slikala nije mi se svidjelo. Kako sam jurila na posao, nisam imala vremena za neku kompoziciju, tako da - što je tu je...

Okus? Meni je odličan i taj neobičan spoj kukurznog brašna i jagoda skroz paše, a tek puding od jaja i vanilije... mmm.

Crumble | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Crumble s jagodama

Sastojci za okrugli kalup za torte

  • 220 g glatkog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 50 g fino mljevenih pistacija (može i badema)
  • 100 g šećera
  • 80 g ohlađenog maslaca
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 15 g gustina
  • 80 g šećera štapić vanilije

Za jagode:

  • 300 g jagoda
  • 50 g šećera
  • korica 1 limuna
Crumble | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Priprema:

  1. Jagode očistiti i narezati na četvrtine, pošećeriti, dodati koricu limuna i 5 do 6 minuta često miješati da puste svoje sokove i sljube se sa šećerom.
  2. Krenite s pripremom kreme.
  3. Mlijeko zagrijati sa štapićem i sjemenkama vanilije.
  4. Kada mlijeko zakuha uklonite štapić.
  5. U posudici pomiješati žumanjke, šećer i gustin, temperirati s toplim mlijekom i tek tada pomiješati s ostatkom vrućeg mlijeka.
  6. Kuhati dok se krema ne zgusne.
  7. Kada je gotova, pokriti prozirnom folijom i pustiti da se ohladi.
  8. Sada možete pripremiti tijesto.
  9. U posudi pomiješati brašno, kukuruzno brašno i mljevene pistacije te šećer.
  10. Hladan maslac narezati na kockice i pomiješati sa smjesom od brašna i šećera. Radite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  11. Tek tada dodati jaje i žutanjak. Nemojte dugo raditi sa smjesom da ju ne zagrijete. Postat će kompaktna, ali će se mrviti i dalje.
  12. Više od polovice smjese stavite u kalup za tortu obložen masnim papirom i pažljivo utisnite po dnu i stranicama (bit će vam lakše ako se pritom koristite žlicom).
  13. Na to rasporedite jagode.
  14. Preko jagoda rasporedite ohlađenu kremu, a povrh nje ostatak mrvičastog tijesta.
  15. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta.
  16. Ostavite da se ohladi i mlaku prebacite na tanjur za posluživanje.
  17. Po želji posuti šećerom u prahu. Poslužiti dobro ohlađeno.

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan, kao i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.