Kolumne 16. svibnja 2017.

Osvježavajući sirni desert s jagodama

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Moje se najranije uspomene uz hranu, osim bakine kuhinje, odnose na Njemačku. Točnije rečeno, na recepte koje smo tamo svi zavoljeli i još ih danas pravimo...

Dok sam bila klinka mama bi me u ovo doba godine znala poslati po jagode. Na par minuta biciklom od nas bila je plantaža jagoda. Osim osnovnog principa, da imaju svoje radnike koji naberu jagode i iste tada prodaju na tržnici, bio je i drugi koji smo mi prakticirali. Moglo se doći i sam si nabrati jagode uz određeni popust. 
 

Možda vas zanima... Mali veliki kralj sezone: Mini kolač od jagoda Kolumne


Nabrala bi košaricu jagoda, sjela na bicikl i donijela kući dok bi mama u međuvremenu obavila 'lagani' posao. Samo se trebalo malo strpjeti i lagani je desert bio gotov.

Quark je vrsta sira, ali mi tako zovemo i desert. Lagani sirni desert uvijek jedemo uz jagode, no vjerujem da bi dobro išao i uz drugo sezonsko voće.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Za quark s jagodama potrebno vam je:

  • 500 g kremastog posnog sira
  • 180 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  •  100 ml mlijeka
  • 500 g jagoda
  • šećer po želji

Priprema:

  1. Kremasto izradite posni sir i šećer. Ako slučajno imate zrnati sir, možete si  pomoći i štapnim mikserom.
  2. Kada ste dobili kremastu smjesu, dodajte slatko vrhnje i izradite.
  3. Zatim dodajte mlijeko i još kratko izradite.
  4. Poklopite i ostavite u hladnjaku barem pola sata. 
  5. U međuvremenu operite i narežite jagode. 
  6. Po želji pošećerite i ostavite da puste sok.
  7. Pripremljeni i ohlađeni Quark izvadite u posudice, preko njega stavite jagode i sok koji su pustile.
  8. Uživajte u laganom i slatkom desertu.
  9. Možete se igrati omjerom sira i šlaga, ako vam ovaj ne odgovara.

Želite li uživati u slatkim i slanim jelima naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.