Jagode. Domaće. Slatke. Nešpricane. Trenutno su voće koje jedem svaki dan. Po barem dva puta. Ili cijele ili narezane. Naravno bez šećera.
Prije nisam voljela pekmez od jagoda. Kažem prije. Prije nisam bila obožavatelj jagoda u slasticama. Kažem prije.
Sve više volim što prije nisam. Popravljam se, zar ne?
Mi blogeri uvijek gledamo iz perspektive i degustatora i fotografa. Jer kako napraviti desert s jagodama, ako odmah s njima nešto ne pripremim i nisu savršenog izgleda? Ukombinirati ih u ovaj sočni kolač i smazati brže nego što mislite.
Crumble od jagoda
po receptu s bloga Kuisine
Potrebno vam je:
- 125 g maslaca
- 100 g bijelog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- 150 g brašna
- 60 g zobenih pahuljica
- 350 g jagoda
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 180° C.
- Pleh veličine 20x20 cm obložite papirom za pečenje.
- Rastopite maslac te dodajte šećer, vanilin šećer i sol te zatim brašno i zobene.
- Dobiti ćete jednu veliku loptu smjese i sitnije mrvice.
- Dio smjese ostavite sa strane u jednoj šalici za mrvičasti posip.
- Ostatak smjese prebacite u pleh i prstima ili špatulom utisnite u dno da dobijete čvrsto dno.
- Jagode operite, očistite i narežite.
- U tavu stavite žlicu vode i jagode i kuhajte tri minute.
- Jagode izvadite iz tave i prebacite na prethodno pripremljeno dno i ravnomjerno rasporedite.
- Pospite posipom koji ste ostavili sa strane i pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
- Kolač ostavite da se potpuno ohladi, kako se ne bi raspadao.
- Kolač držite na sobnoj temperaturi u posudi ili spremite u masni papir za posao ili piknik.
Savjet: Umjesto jagoda možete koristiti i marelice, borovnice, ili voće po želji.
Želite li uživati u slatkim i slanim jelima naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.
U slast!