Kolumne 22. siječnja 2019.

Perković: U carstvu vrhunske žestice

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Niti jedna dobra priča ne počinje riječima „I onda smo otvorili jogurt“, niti „I tada sam narezala salatu“... Budimo realni, svaka kuća u Hrvatskoj i okolici mora imati nešto što se nudi kad gosti sjednu za stol, a ovo je upravo priča o nečemu što će iste goste oduševiti...

Klokočevac Samoborski je bliži Bregani nego centru Samobora, malen zaselak u ravnici s pogledom na brda i nedaleku Sloveniju. U njemu se nalazi velika zgrada s pogonom u kojem se rade isključivo voćne rakije, kako za upotrebu, tako i kao baza za likere i gin. Vlasnik je Dražen Perković, agronom koji je upravo u podnaslovu ovog teksta shvatio što najviše veseli ljude s ovih prostora, pa odlučio raditi napitke koji će biti prirodni, zdravi i bolji od konkurencije.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Sve je počelo pred 16 godina kad je obitelj Perković s naglaskom na ocu, plodove svojih voćnjaka u malom pogonu pretvarala u rakiju, pakirala u poklon-pakete i s obzirom na to da im je sjajno krenulo – kupila zemljište. Sagrađena je destilerija s kancelarijama 2007. godine, puno se uložilo u pogon i nabavu namirnica, ali pojavila se i konkurencija, pa je danas raditi ovaj posao sve samo ne ležerna zabava. Naime, jednom kad uđete u pogon i shvatite kako se dopremaju sirovine, kako se melju, pretaču, miješaju, fermentiraju, destiliraju, odležavaju, pakiraju i prodaju, više vam i nije žao što i sami nemate svoju privatnu „pecaru“. Naime, napraviti vrhunsku rakiju je stvarno ozbiljan proces.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uglavnom, s poklon paketa se pred nekoliko godina sa sve većim zanimanjem muškaraca i posebice žena za jačim alkoholnim pićima, pa danas Perković ima 7 zaposlenika, 17 vrsta rakija i likera koje su dostupne u preko 200 raznih ambalaža. Kako se radi o voćnim rakijama, ovdje uopće nema lozovače, koja je vezana uz vinsku priču, ali zato se svakom drugom voću ovih prostora daje prilika da postane nešto drugo: godišnje se tako preradi oko 20 tona šljiva, smokvi, kruški Viljamovki, 150 tona jabuka, a tu su i borovnice, limuni s Visa, medovača od domaćeg meda. Dio namirnica uzgajaju sami (ljekovito bilje, višnje i smokve u Dalmatinskoj Zagori), dio nabavljaju od dobavljača (Fragaria voće), a svima je zajedničko da nakon obrade završe u tanku. Svaka rakija ima svoj proces nastanka (tako se za baznu, jabučnu, koriste šampanjski kvasci), a za izume koje je za uštedu energije stvorio Dražen, pozavidio bi mu i sam Edison.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Jabuke se operu, samelju, stave u tank, fermentiraju, destiliraju tri sata, a onda gotov destilat iz osnovne prostorije odlazi cijevima u hladilo u drugu. Tamo se dio baca (prvi mlaz se nikad ne pije, upamtite to!), dio čuva za sljedeću destilaciju, a dio je nakon razrjeđivanja filtriranom vodom s 80% na 40% alkohola spreman za sljedeću fazu – miješanje s voćem. Prije toga vodu treba očistiti od kamenca tako da se rakija kasnije ne muti. Nakon destilacije i miješanja s vodom dobivamo gotovu rakiju: Viljamovku, Šljivu, Smokovaču, Drijenak, Dunju, Marelicu (rakije) i Jabukovaču, a jabukovača je baza za sve likere pa se nje logično proizvodi - najviše. Dakle, treba jako dobro poznavati kemijske procese, tako da sam u ovoj fazi već drugi put odustao od bogaćenja svojom nedosanjanom rogačicom s bademima.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Konačno gledamo tankove u kojima odležava proizvod koji će uskoro biti spreman za punjenje, takozvana maceracija, ovisno o vrsti rakije, odnosno likera. Tijekom maceracije se izvlači suha tvar i sve najbolje iz voća, pa se nakon dva mjeseca sadržaj izlijeva u prešu, tekućina procijedi, a suha tvar baca. Tek sada se dodaju po potrebi šećer u melasi, začini i još destilata, dok se medovača radi bez maceracije ali s dodatkom zelenog silvanca!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Specijalne rakije (travarica, rogačica i gin) su jačine oko 40%, dok su likeri dosta laganiji, oko 22%, i time puno bliži ženskoj populaciji, koja je za ovim napicima jednostavno poludjela. Punjenje i etiketiranje se radi ručno zbog velikog broja pakiranja. Od likera treba izdvojiti meni omiljen limun, ništa neobično za čovjeka koji jede i sladoled od limuna, zatim Morlačku krv od višnje i badema (Morlacco na talijanskom znači brđan), zatim Maraschino od listova višnje Maraske po originalnom receptu (piće kraljeva) i zadnji krik – Teranino! Kad se prate trendovi, neka se prate do kraja.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

No, nešto je svježije i atraktivnije čak i od teranina, a to je Croatian Dry Gin, piće koje je trenutno najpopularnije u zemlji, i koje doživljava totalni procvat – u Hrvatskoj ima već 10 proizvođača. Ovaj napitak Dražen radi od pet sastojaka, a zanimljivo je da jedan od osnovnih začina, borovica (kleka, brinje) po nekim teorijama porijeklo vuče upravo iz naše zemlje! Vrijeme je da posjetimo Brinje... Isto tako, u Croatian Dry gin, koji je poput Absolut vodke fenomenalnim dizajnerskim touchom dostupan u 11 verzija. Za svakog Vatrenog po jedan... Perkovićevu ginu gorčinu daje trava iva, također autohtona hrvatska biljka, koja daje još jedan plus ovom napitku kad gledamo otkud dolaze sastojci za njen pripravak.

Na kraju, kad mislite da ste vidjeli sve, Dražen vas upozorava da se kruška iz boce ne jede, kao i da trenutno najbolje ide – rakija sa zlatnim listićima! Proizvodi se mogu kupiti u Vrutku, Rotodinamicu, suvenirnicama (Natura Croatica), na Facebook profilu “destilerija Perković”, svi proizvodi se mogu pogledati na stranici www.rakije-perkovic.hr, i naravno u Klokočevcu gdje se mogu i kušati svi proizvodi. Postoji mogućnost telefonske narudžbe, slanja na kućnu adresu te plaćanje pouzećem. Ne čekajte da vas iznenadi tulum, i kada sljedeći put sjednete kod roditelja ili punice za stol, ili vam dođu rođaci iz Kanade, znate što vam je činiti. Živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.