Kolumne 26. siječnja 2017.

Pikantna pletenica: Kada je cijela obitelj oduševljena

foto: Marija Štefek Rukavina
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagdanski stol smo raspremili: svečano posuđe i pribor ulašteni i pospremljeni, bijeli stolnjaci oprani i složeni, za nama su blistave uspomene na topla svjetla, domaće poslastice i ugodno društvo. Vraćamo se u svakodnevno, radno, „obično“. No mora li biti baš tako? Mislim da ne.

Nakon blagdana u hladnjacima je ostao komadić ovoga i onoga. Finog sira, nareska. Začina uvijek ima. Sami za sebe sastojci ne obećavaju puno, no spojeni u zanimljivim kombinacijama ovom će siječanjskom, „običnom“ stolu dati poseban sjaj, a vama pohvale najbližih.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Ideja je došla kad je moja kuma napravila „Omičin kruh“ (die Oma, njem.: baka). Oma Olga bi u svoj kruh stavljala komadiće sira, pečenog mesa, narezaka i sličnih zgodnih ostataka od objeda. Ni kuma ni njezina Oma nisu imale poseban recept a još manje određene količine pa sam se prihvatila posla. U ukusno, mekano dizano tijesto složila sam ono što sam pronašla u hladnjaku: komadiće aromatičnog sira, nešto vrhnja, maslaca i začina. I to je bilo to, pun pogodak, rekli su moji ukućani. Drugi put peci od dvostruke mjere!

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina


Oma Olga je bila mudra i vrijedna žena. U svojoj je teci imala još puno fantastičnih jela, ovo je samo jedno od njih. Kuhala je do svoje 86. godine; u dane kad je bilo više, u dane kad je bilo manje, svaki puta zanimljivo i ukusno. Sve bi namirnice uvijek mudro iskoristila, ništa se nije bacalo, smišljalo se nova jela, dobro se gostilo.

Počastite se i vi ovom ukusnom, pikantnom pletenicom. Napunite je svojim omiljenim sastojcima, upotrijebite ono što imate. Igrajte se, mijenjajte, kušajte, gostite se. Svaki dan je blagdan ako se tako osjećamo.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

VRSTA JELA: predjelo
VRIJEME PRIPREME: oko 2 sata
TEŽINA: srednje zahtjevno

SASTOJCI:

TIJESTO:
150 ml mlakog mlijeka
15 g svježeg kvasca
2 žumanjka
2 žlice ulja
1 mala žlica tekućeg meda
300 g oštrog brašna
1 mala žlica (ne uvrh) soli

NADJEV
50 g maslaca
50 g kiselog vrhnja
50 g mozzarelle, fette ili sličnog sira
sol, papar, provansalska mješavina, češnjak u prahu, drugi začini po želji

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

U zdjelu u kojoj ćete mijesiti odmjerite brašno i dodajte sol. Ako možete, mijesite tijesto ručnom miješalicom: ljepljivo je i mekano pa nećete dolaziti u iskušenje dodavati još brašna. To bi tijesto učinilo tvrđim.
U zdjelicu s mlakim mlijekom dodajte med, žumanjke, razmrvljeni kvasac i ulje pa dobro promiješajte da se sve dobro sjedini. Smjesu potom ulijte u brašno i miješajte ručnom miješalicom i nastavcima za tijesto dobrih deset minuta. Tijesto će tijekom miješenja izgubiti nešto od svoje ljepljivosti a nakon dizanja uopće više ne bi trebalo biti ljepljivo. Pokrijte tijesto folijom ili poklopcem i ostavite da uzlazi 40 – 60 minuta.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina
Pripremite nadjev: sir i/ili nareske narežite na manje komadiće. Maslac i vrhnje možete pjenasto izraditi ručnom miješalicom za lakše mazanje ali nije nužno.
Uski kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili premažite maslacem.
Uzašlo tijesto istresite na blago pobrašnjenu podlogu. Malo premijesite pa razvaljajte u kvadrat debljine prsta (ili veličine oko 25x25 cm). Premažite smjesom maslaca i vrhnja (ili premažite vrhnjem a komadiće maslaca rasporedite po njemu) ostavljajući slobodno oko 1 cm od ruba. Pospite sirom i začinima. Zamotajte tijesto u štrucu ali ne prečvrsto da vam nadjev ne curi. Oštrim nožem uzdužno presijecite štrucu po pola a potom oprezno ispletite pletenicu pazeći da je presjek okrenut prema gore. Ako nešto od nadjeva i malo iscuri, ništa strašno. Premjestite pletenicu u kalup.
Ostavite pletenicu nek počiva dok se pećnica ne zagrije na 180°C ili oko 20 minuta.
Pecite pletenicu 35 – 40 minuta na 180°C ili dok ne dobije lijepu, zlatno smeđu boju. Nakon 30 minuta pečenja izvadite kalup iz pećnice i oprezno, da se ne opečete, vučući papir za pečenje prema gore podignite pletenicu i provjerite: trebala bi biti zlatno smeđa i na bočnim stranama.
Pečenu pletenicu izvadite s papirom iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Savjeti:
Pletenicu ćete lakše prenijeti u kalup ako tijesto razvaljate i ispletete na papiru za pečenje.
Ako pravite dvije pletenice a nemate dva jednaka kalupa, ispletite ih svaku na zasebnom papiru za pečenje i stavite ih u lim za pečenje u kojeg obje po širini stanu i da nema mjesta sa strane. Neka ih papir odvaja: tako se neće zalijepiti jedna za drugu.
Pečenu pletenicu nemojte ostaviti da se hladi u kalupu jer će na dnu i stranama biti vlažna i gnjecava.
Ako možete odoljeti, nemojte jesti pletenicu dok se ne prohladi: vrela masnoća i dizano tijesto nisu prijatelj svakom želucu.

Marijine sjajne uratke pratite na njenom blogu Mirisna teka!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.