Kolumne 19109 prikaza 15. siječnja 2020.

Pita sa sirom - najdraži kolač iz djetinjstva

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Vratite se u djetinjstvo uz odličan recept za neodoljivu pitu sa sirom...

Vjerojatno svatko ovaj recept ima u svojoj bilježnici, ali ja ga želim podijeliti i na blogu i na portalu missGASTRO. Upravo je pita sa sirom značajno pridonijela mojoj velikoj ljubavi prema slasticama i zbog toga se receptu rado vraćam. 

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Brownie muffini s Nutellom, bolje od ovoga ne može Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Odličan zebra kolač Lorraine Pascale Kolumne


Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 25 g masti
  • 150 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 pune, ravne žlice kajmaka 
  • 1 prašak za pecivo
  • Naribana kora jednog limuna
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 bjelanjka

Priprema:

  1. Izradite tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosijte u veću posudu, ubacite šećer, pa dodajte maslac i mast i trljajte prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodajte ostale sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
  2. Tijesto podijelite na dva dijela i držite u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksate kremu.
  3. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Zatim miksajte šećere sa sirom minutu. Siru dodajte bjelanjke i lagano miksajte dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
  4. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva nek se grije.
  5. Radnu površinu dobro pobrašnite, pa razvijte prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namastite i pobrašnite, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam). Lagano, uz pomoć oklagije, prebacite tijesto u tepsiju i malo izbockajte vilicom. Izlijte kremu preko tijesta i lagano poravnajte. Isto napravite s drugom polovicom pa prebacite na kremu. Lagano poravnajte, izbockajte na par mjesta. Pecite 30-40 min, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pustite da se skroz ohladi prije rezanja, kako vam se kolač ne bi mrvio.

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.