Kolumne 21. siječnja 2024.

Pečemo najdraži kolač iz djetinjstva - pitu sa sirom

Pita sa sirom
Pita sa sirom foto: IRENA GAVRAN
gastro postao gastro.24sata.hr
Pita sa sirom pravi je klasik obiteljskog stola kojem se uvijek rado vraćamo, a naša draga Pregacha ustupila nam je svoj recept

Vjerojatno svatko ovaj recept ima u svojoj bilježnici, ali ja ga želim podijeliti i na blogu i na portalu missGASTRO. Upravo je pita sa sirom značajno pridonijela mojoj velikoj ljubavi prema slasticama i zbog toga se receptu rado vraćam. 

 

Možda vas zanima... Brownie muffini s Nutellom, bolje od ovoga ne može Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu. 

 | Author: Irena Gavran Pita sa sirom by Pregacha foto: Irena Gavran

Pita sa sirom

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 25 g masti
  • 150 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 pune, ravne žlice kajmaka 
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana kora jednog limuna
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 bjelanjka

Postupak:

  1. Izradi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
  2. Tijesto podijeli na dva dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu.
  3. Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
  4. Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu upali na 180 stupnjeva nek se grije.
  5. Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvij prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam). Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj na par mjesta.
  6. Peci 30-40 min, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.

 

Možda vas zanima... Odličan zebra kolač Lorraine Pascale Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.