Kolumne 19. svibnja 2017.

Pizza s jagodama i piletinom

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza i ja se javno volimo i to se ne trudim sakriti, a nakon gorgonzole i jabuka, tikvica umjesto tijesta - na red su došle jagode i piletina!

Pa ja nemam riječi, kiselkasto, slatkasto, ljutkasto… čudo! Osvježavajuće!

Ovakva pizza mora završiti barem jednom na vašim stolovima

Možda vas zanima... Top 10 otkačenih pizza koje će vas oduševiti! Špajza


Iako se mnogima ova kombinacija čini nespojivom, pizza je jelo koje zapravo jako voli ove slano/slatko/kiselo/ljute kombinacije. Prvi put sam ovo radio prije skoro dvije godine i nije ju htio probati nitko osim mog mlađeg brata koji je imao samo riječi hvale, ali kada mi je neki dan supruga rekla da bi sad čak možda i probala ja sam to shvatio kao poziv da čim prije ugrabim priliku i za ručak nam poslužim pizzu s jagodama i piletinom.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ovaj put nas se okupilo četvero tako da su ukupni dojmovi 5/5 za ocjenu: vrh! Za svaki slučaj sam pripremio i klasičnu verziju za koju su rekli da je, nakon što su probali ovu zvijezdu ručka, nekako preobična. To je to, meni dovoljno!

 

Možda vas zanima... Havajska pizza protiv koje se urotio cijeli svijet Špajza

Sastojci:
  • 500 g tijesta
  • 200 g piletine
  • 4-6 jagoda
  • 1 dcl aceto balsamico
  • 2 žlice pekmeza/džema od jagode
  • 2 žlice koncentrata rajčice ili 1 dcl soka rajčice
  • 200 g sira
  • sol, papar i čili
  • tabasco
  • bosiljak

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. U kvartovskoj pekari se može kupiti gotovo tijesto tako da s obzirom na vremensku stisku sam umjesto izrade tijesta, skratio postupak i kupio pola kile 
  2. Piletinu narezati na trakice, začiniti solju, paprom i čilijem te kratko popržiti na tavi. U drugu manju tavu staviti 2 dcl aceta balsamica, pekmez od jagode, nekoliko kapi tabasca i koncentrat ili sok rajčice i na laganoj vatri reducirati dok se dosegne željena gustoća, preporuka je da gustoća bude otprilike kao kod kečapa. Ostaviti da se prohladi prije stavljanja na tijesto.
  3. Tepsiju lagano nauljiti te razvući tijesto. Premazati umakom po kojem se složi piletina i naribani sir. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva između 15 i 20 minuta.
  4. Kada je pizza pečena, izvaditi iz pećnice i pustiti 4-5 minuta da se prohladi. U međuvremenu narezati jagode na male komadiće.
  5. Po cijeloj pizzi staviti jagode i bosiljak te poslužiti dok je još toplo.

U slast!

Možda vas zanima... Slasna deep dish pizza s mozzarellom i rajčicom Recepti

 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.