Kolumne 06. veljače 2024.

Imamo recept za najslasnije i najmasnije poderane gaće

poderane gaće
Poderane gaće - recept s bloga Recepttura foto: Recepttura
gastro postao gastro.24sata.hr
Ma tko ne voli poderane gaće? Najbolji recept za poderane gaće, poznate i kao lepinje, mekike ili langošice dobili smo od Tanje Kovač, autorice bloga Recepttura

Vrijeme poklada vrijeme je krafni, fritula, kroštula..., ali i slasnih i masnih poderanih gaća koje možeš jesti i slane, sa slanim umacima i dodacima, ali i slatke, posute šećerom u prahu, s marmeladom, omiljenom Nutellom...

Ako tražiš najbolji brzi recept za poderane gaće na pravom si mjestu. Tanja Kovač s bloga Recepttura donosi ti recept za poderane gaće koji ćeš svakako htjeti zapisati u svoju riznicu finih recepata. 

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Poderane gaće - pravi zimski street food

U zimsko vrijeme uvijek rado spremam slastice od dizanog tijesta, bilo da je riječ o buhtlama, krafnama ili poderanim gaćama. Volim miris pečenog dizanog tijesta po kojem miriši kuhinja i širi se svuda po stanu. Najjednostavniji od tih recepata definitivno su poderane gaće.

Poderane gaće su jednostavno jelo neobičnog i duhovitog naziva, a ovisno o kraju u kojem se prave još se nazivaju i mekike, fanjki, langošice ili lepinjice. Osim u vrijeme maškara, rado se prave i u vrijeme Adventa.

Izvana hrskave, a iznutra sočne, poderane gaće su omiljena ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju. Obavezno se jedu svježe pečene i još tople jer su takve najbolje!

Poderane gaće posluži slane ili slatke, kako tko voli

Mlađe generacije ih uglavnom jedu s Nutellom, neki s pekmezom ili samo posipane šećerom u prahu, dok postoji i slana varijanta ovog jednostavnog jela. Neovisno hoće li biti poslužene s čokoladom ili suhomesnatim proizvodima, recept je isti. Upravo je to razlog zašto ih toliko obožavamo!

Poderane gaće | Author: Recepttura Poderane gaće s bloga Recepttura foto: Recepttura

Brzi recept za poderane gaće

Sastojci:

  • 1 kocka svježeg kvasca (40 grama)
  • 1 žličica šećera
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 ml mlijeka + koja žlica po potrebi
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 l ulje za prženje

 

krafne Možda vas zanima... Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne Recepti

 

 

Postupak:

  1. U zdjelicu s toplim mlijekom natrgati svježi kvasac i ubaciti šećer.
  2. Izmiješati da se kvasac otopi, pa ostaviti 15-ak minuta da se napravi pjenica.
  3. Nakon 15 minuta u veću posudu staviti brašno, sipati dignuti kvasac, mlijeko, jogurt, jaje i sol.
  4. Umijesiti glatko tijesto, a ako se osjeti da je tvrdo, dodati još malo mlijeka.
  5. Smjesu dobro ručno isklofati/istući.
  6. Po vrhu posuti malo glatkog brašna da se tijesto kako će rasti ne zalijepi za foliju.
  7. Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti tijesto na toplom minimalno najbolje da udvostruči volumen, oko 45 minuta.
  8. Podlogu na kojoj ćemo razvaljati tijesto posuti brašnom.
  9. Na podlogu istresti dio dignutog tijesta i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra.
  10. Nožem rezati četverokute i trokute veličine 10x5 centimetara i u sredini svakog pravokutnika izrezati prorez.
  11. Prstima taj prorez razdvojiti da se napravi rupa.
  12. Razvaljati cijelu količinu tijesta i svakom komadu napraviti rupu.
  13. Ostaviti tijesto da odmori još 10-ak minuta.
  14. Za to vrijeme u posudu na vatri sipati veću količinu ulja (1 litru) i zagrijati ga na 170 stupnjeva.
  15. Oprezno u njega stavljati tijesto i pržiti s obje strane kratko, do zlatno-žute boje.
  16. Ispržene stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

 

Kroštule Možda vas zanima... Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala Kolumne

 

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:36 07. Veljača 2024.

    fino

  • Toblerrone 19:10 22. Siječanj 2023.

    Uz dužno poštovanje, želju za svaki usjeh, molim Vas da ne nazivate lepinjice .."Poderanim gaćama " ili Kroštulama..jer je to skroz drugo tijesto, skroz druge debljine..itd...bar na ovakvom portalu bi se trebalo paziti na terminologiju.Nemam veze s ovim ljudima samo ... prikaži još! sam tehnolog evo link na kojem se vide Kroštule ili poderane gaće u originalu https://hranafina.rtl.hr/2022/02/28/krostule/