Vrijeme poklada vrijeme je krafni, fritula, kroštula..., ali i slasnih i masnih poderanih gaća koje možeš jesti i slane, sa slanim umacima i dodacima, ali i slatke, posute šećerom u prahu, s marmeladom, omiljenom Nutellom...
Ako tražiš najbolji brzi recept za poderane gaće na pravom si mjestu. Tanja Kovač s bloga Recepttura donosi ti recept za poderane gaće koji ćeš svakako htjeti zapisati u svoju riznicu finih recepata.
Poderane gaće - pravi zimski street food
U zimsko vrijeme uvijek rado spremam slastice od dizanog tijesta, bilo da je riječ o buhtlama, krafnama ili poderanim gaćama. Volim miris pečenog dizanog tijesta po kojem miriši kuhinja i širi se svuda po stanu. Najjednostavniji od tih recepata definitivno su poderane gaće.
Poderane gaće su jednostavno jelo neobičnog i duhovitog naziva, a ovisno o kraju u kojem se prave još se nazivaju i mekike, fanjki, langošice ili lepinjice. Osim u vrijeme maškara, rado se prave i u vrijeme Adventa.
Izvana hrskave, a iznutra sočne, poderane gaće su omiljena ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju. Obavezno se jedu svježe pečene i još tople jer su takve najbolje!
Poderane gaće posluži slane ili slatke, kako tko voli
Mlađe generacije ih uglavnom jedu s Nutellom, neki s pekmezom ili samo posipane šećerom u prahu, dok postoji i slana varijanta ovog jednostavnog jela. Neovisno hoće li biti poslužene s čokoladom ili suhomesnatim proizvodima, recept je isti. Upravo je to razlog zašto ih toliko obožavamo!
Brzi recept za poderane gaće
Sastojci:
- 1 kocka svježeg kvasca (40 grama)
- 1 žličica šećera
- 50 ml toplog mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 100 ml mlijeka + koja žlica po potrebi
- 180 g čvrstog jogurta
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 1 l ulje za prženje
Postupak:
- U zdjelicu s toplim mlijekom natrgati svježi kvasac i ubaciti šećer.
- Izmiješati da se kvasac otopi, pa ostaviti 15-ak minuta da se napravi pjenica.
- Nakon 15 minuta u veću posudu staviti brašno, sipati dignuti kvasac, mlijeko, jogurt, jaje i sol.
- Umijesiti glatko tijesto, a ako se osjeti da je tvrdo, dodati još malo mlijeka.
- Smjesu dobro ručno isklofati/istući.
- Po vrhu posuti malo glatkog brašna da se tijesto kako će rasti ne zalijepi za foliju.
- Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti tijesto na toplom minimalno najbolje da udvostruči volumen, oko 45 minuta.
- Podlogu na kojoj ćemo razvaljati tijesto posuti brašnom.
- Na podlogu istresti dio dignutog tijesta i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra.
- Nožem rezati četverokute i trokute veličine 10x5 centimetara i u sredini svakog pravokutnika izrezati prorez.
- Prstima taj prorez razdvojiti da se napravi rupa.
- Razvaljati cijelu količinu tijesta i svakom komadu napraviti rupu.
- Ostaviti tijesto da odmori još 10-ak minuta.
- Za to vrijeme u posudu na vatri sipati veću količinu ulja (1 litru) i zagrijati ga na 170 stupnjeva.
- Oprezno u njega stavljati tijesto i pržiti s obje strane kratko, do zlatno-žute boje.
- Ispržene stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.