Kolumne 31. siječnja 2022.

Poderane gaće - brzi recept za omiljene lepinje od dizanog tijesta

foto: Recepttura
gastro postao gastro.24sata.hr
Tanja Kovač s bloga Recepttura donosi ti najbolji recept za poderane gaće, poznate i kao lepinje, mekike ili langošice

Ako tražiš najbolji brzi recept za poderane gaće, poznate i kao lepinje, langošice ili mekike, na pravom si mjestu. Naša Gastrolovka Tanja Kovač s bloga Recepttura donosi ti recept za poderane gaće koji ćeš svakako htjeti zapisati u svoju riznicu finih recepata. Bilo da ćeš poderane gaće poslužiti na slatko s čokoladnim namazom i domaćim džemom ili kao slani zalogaj s kojim kolutićem sušene kobasice, ovaj recept je sve što ti treba. 

Tanjin recept za poderane gaće prava je zimska poslastica

U zimsko vrijeme uvijek rado spremam slastice od dizanog tijesta, bilo da je riječ o buhtlama, krafnama ili poderanim gaćama. Volim miris pečenog dizanog tijesta po kojem miriši kuhinja i širi se svuda po stanu. Najjednostavniji od tih recepata za napraviti su poderane gaće.

Poderane gaće su jednostavno jelo neobičnog i duhovitog naziva, a ovisno o kraju u kojem se prave još se nazivaju i mekike, fanjki, langošice ili lepinjice. Osim u vrijeme maškara, rado se prave i u vrijeme Adventa. Izvana hrskave, a iznutra sočne, poderane gaće su omiljena ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju. Obavezno se jedu svježe pečene i još tople jer su takve najbolje!

Poderane gaće možeš poslužiti kao slatko ili slano jelo

Mlađe generacije ih uglavnom jedu s Nutellom, neki s pekmezom ili samo posipane sa sitnim šećerom, dok postoji i slana varijanta ovog jednostavnog jela. Neovisno hoće li biti poslužene s čokoladom ili suhomesnatim proizvodima, recept za pripremu je isti. Upravo je to razlog zašto ih toliko obožavamo!

Brzi recept za poderane gaće

Sastojci:

  • 1 kocka svježeg kvasca (40 grama)
  • 1 žličica šećera
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 ml mlijeka + koja žlica po potrebi
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 l ulje za prženje

 | Author: Recepttura Poderane gaće omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju; foto: foto: Recepttura

Priprema:

  1. U zdjelicu s toplim mlijekom natrgati svježi kvasac i ubaciti šećer.
  2. Izmiješati da se kvasac otopi, pa ostaviti 15-ak minuta da se napravi pjenica.
  3. Nakon 15 minuta u veću posudu staviti brašno, sipati dignuti kvasac, mlijeko, jogurt, jaje i sol.
  4. Umijesiti glatko tijesto, a ako se osjeti da je tvrdo, dodati još malo mlijeka.
  5. Smjesu dobro ručno isklofati/istući.
  6. Po vrhu posuti malo glatkog brašna da se tijesto kako će rasti ne zalijepi za foliju.
  7. Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti tijesto na toplom minimalno najbolje da udvostruči volumen, oko 45 minuta.
  8. Podlogu na kojoj ćemo razvaljati tijesto posuti brašnom.
  9. Na podlogu istresti dio dignutog tijesta i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra.
  10. Nožem rezati četverokute i trokute veličine 10x5 centimetara i u sredini svakog pravokutnika izrezati prorez.
  11. Prstima taj prorez razdvojiti da se napravi rupa.
  12. Razvaljati cijelu količinu tijesta i svakom komadu napraviti rupu.
  13. Ostaviti tijesto da odmori još 10-ak minuta.
  14. Za to vrijeme u posudu na vatri sipati veću količinu ulja (1 litru) i zagrijati ga na 170 stupnjeva.
  15. Oprezno u njega stavljati tijesto i pržiti s obje strane kratko, do zlatno-žute boje.
  16. Ispržene stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Možda vas zanima... Brioche krafne s kremom od čokolade Recepti Možda vas zanima... Brze čoko krafne iz pećnice s kikiriki maslacem Recepti Možda vas zanima... Crno-bijeli princess uštipci s čokoladom i lješnjacima Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.