Ovaj je mramorni kuglof dovoljan za cijelu obitelj, a pretpostavljamo kako će nešto ostati i za sutra. Ili...?
Nećemo lagati, ovaj je zebrasti, odnosno mramorni kuglof zaista šećerna bomba. Međutim, kriška ili dvije bi tu zaista mogle popraviti raspoloženje.
Ako žudiš za preljevom od čokolade, što je apsolutno opravdano, rastopi 150 g tamne čokolade u 75 ml vrhnja. Prelij preko ohlađenog kuglofa pa pričekaj još pola sata prije rezanja. U slučaju da ne želiš čekati ni minutu duže, ohlađeni kuglof pospi šećerom u prahu i serviraj uz lagano tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda.
Mramorni kuglof
foto: Stockfood
Ne gasi ekran dok kuham
Mramorni kuglof
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
350
g
Prašak za pecivo
3
žličica
Sol
1
prstohvat
Šećer
400
g
Kakao prah
60
g
Voda
6
žlica
Maslac
350
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
5
kom
Mlijeko
60
ml
Postupak
Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
Po želji mramorni kuglof prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Obozavam mramorni kuglof, ali u zadnje vrijeme uzimam umijesto kakaa brasno od rogaca jer to ne "sijedi" tako tesko u zelucu. Rogac je idealan za one koji zele nesto laganije ili ne vole kakao.