Ovakvi su kolači idealni za pripremu kada žurite u goste ili kada su gosti najavili svoj dolazak k vama. Obično samo pobacamo sve sastojke u mikser, pustimo da on odradi najteži dio posla, pa dodajemo sezonsko voće po želji. Ovog smo puta biskvitasti kolač odlučili začiniti i s malo korice i soka limete kako bi ga podigli na novu, osvježavajuću razinu.
Da ne bi ostao tek običan biskvit kolač, na vrh smo dodali i crumble od zobenih pahuljica, brašna, maslaca i sitno sjeckanih badema. Crumble inače dodajemo muffinima kako bi ih dodatno uljepšali, a pripremamo ga od rastopljenog maslaca koji zatim pomiješamo sa šakom zobenih pahuljica i brašnom. Smjesu je potrebno izraditi rukama kako bi postala mrvičasta, a zatim se u istu samo ubacuju sitno sjeckani orašasti plodovi. Sjajna ideja kod pripreme crumblea bit će korištenje brašna od badema ili lješnjaka umjesto običnog glatkog.
Najjednostavnija dekoracija bit će tek svježi ribizl po vrhu kolača te pokoji listić mente koji će biti divan kontrast crvenom bobičastom voću.
Potrebno vam je:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 6 žlica suncokretovog ulja
- 1 čašica tekućeg jogurta
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice bourbon vanilin šećera
- 250 g ribizla
- 1 limeta
- Prstohvat soli
- Zobene pahuljice
- Bademi
Postupak pripreme:
- Najprije izmiksajte šećer i jaja, miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Dodajte ulje i jogurt, sok i koricu jedne limete, pa miksajte još kratko.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa dodajte smjesi mokrih sastojaka i sve dobro povežite.
- Kada ste dobili gustu smjesu, u nju ubacite očišćene bobice ribizla. Laganim pokretima umiješajte ribizl u kolač.
- U posebnoj posudi pripremite crumble od maslaca, brašna, sitno sjeckanih badema i zobenih pahuljica.
- Količine prilagodite vlastitom ukusu, pa izradite u mrvičastu smjesu.
- Pospite po kolaču i pecite na 180 stupnjeva 20 minuta do pola sata.
- Ohladite pa pospite svježim ribizlom i mentom.
Dobar tek!