Kolumne 27. lipnja 2018.

Pravi ljetni: Kolač od jogurta s limetom i ribizlom

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nevjerojatno lagan, ljetni kolač priprema se brzinski, a osvježavajući okusi limete i kiselkasti ribizl čine ga sasvim posebnim...

Ovakvi su kolači idealni za pripremu kada žurite u goste ili kada su gosti najavili svoj dolazak k vama. Obično samo pobacamo sve sastojke u mikser, pustimo da on odradi najteži dio posla, pa dodajemo sezonsko voće po želji. Ovog smo puta biskvitasti kolač odlučili začiniti i s malo korice i soka limete kako bi ga podigli na novu, osvježavajuću razinu.

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač s trešnjama i malinama Kolumne

 

Da ne bi ostao tek običan biskvit kolač, na vrh smo dodali i crumble od zobenih pahuljica, brašna, maslaca i sitno sjeckanih badema. Crumble inače dodajemo muffinima kako bi ih dodatno uljepšali, a pripremamo ga od rastopljenog maslaca koji zatim pomiješamo sa šakom zobenih pahuljica i brašnom. Smjesu je potrebno izraditi rukama kako bi postala mrvičasta, a zatim se u istu samo ubacuju sitno sjeckani orašasti plodovi. Sjajna ideja kod pripreme crumblea bit će korištenje brašna od badema ili lješnjaka umjesto običnog glatkog.

 

Možda vas zanima... Iskoristite sezonu: Mrvičasti kolač sa sirom i jagodama Kolumne

 

Najjednostavnija dekoracija bit će tek svježi ribizl po vrhu kolača te pokoji listić mente koji će biti divan kontrast crvenom bobičastom voću.

 

Možda vas zanima... The Kolač - mamina slastica za svako doba i svačiji ukus Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 6 žlica suncokretovog ulja
  • 1 čašica tekućeg jogurta
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice bourbon vanilin šećera
  • 250 g ribizla
  • 1 limeta
  • Prstohvat soli
  • Zobene pahuljice
  • Bademi

Postupak pripreme:

  1. Najprije izmiksajte šećer i jaja, miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  2. Dodajte ulje i jogurt, sok i koricu jedne limete, pa miksajte još kratko.
  3. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa dodajte smjesi mokrih sastojaka i sve dobro povežite.
  4. Kada ste dobili gustu smjesu, u nju ubacite očišćene bobice ribizla. Laganim pokretima umiješajte ribizl u kolač.
  5. U posebnoj posudi pripremite crumble od maslaca, brašna, sitno sjeckanih badema i zobenih pahuljica.
  6. Količine prilagodite vlastitom ukusu, pa izradite u mrvičastu smjesu.
  7. Pospite po kolaču i pecite na 180 stupnjeva 20 minuta do pola sata.
  8. Ohladite pa pospite svježim ribizlom i mentom.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.