gastro postao
Vrijeme maškaranja uvijek nas asocira na razne pokladnice i krafne koje se tradicionalno pripremaju diljem Hrvatske. Klasične fritule i krafne s marmeladom sigurno već imate u malom prstu pa predlažem da ove godine pripremite domaće Princes krafne!
U nastavku pročitajte recept s detaljnim uputama i slikama kako pripremiti Princes krafne da budu baš savršene – hrskave, a opet tako mekane i delikatne.
SASTOJCI
Kuhano pečeno tijesto
- 250 ml vode
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
Krema od vanilije
- 600 ml mlijeka
- 4 žutanjka
- 80 g šećera
- 4 vanilin šećera
- 70 g gustina
- 100 g maslaca sobne temperature
Ostalo
- 250 ml slatkog vrhnja
- šećer u prahu za posipavanje
PRIPREMA
- Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Kipuće mlijeko polako ulijevajte u posudu sa žutanjcima i lagano mutite pjenjačom. Zatim sve vratite natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko.
- Kremu kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se ne zgusne. Vruću kremu premjestite u zdjelu pa prekrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte s maslacem sobne temperature.
- Za pripremu tijesta u većem loncu zagrijte vodu zajedno sa šećerom, solju i maslacem. Vodu kuhajte do vrenja povremeno miješajući kako bi se šećer i maslac otopili.
- Maknite smjesu s vatre pa dodajte brašno i kuhačom energično miješajte smjesu dok se tijesto ne formira u kuglu, odnosno dok se ne počne odvajati od stijenke lonca.
- Tada dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja jaja kuhačom sve dobro izmiješajte. Ukoliko vam se nakon dodavanja trećeg jajeta smjesa čini dovoljno rijetka, nemojte više dodavati jaja. Ovisno o njihovoj veličini neki puta dovoljna su tri, neki puta četiri jaja.
- Pripremljeno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu (sa ili bez zvjezdastog nastavka) pa na limu za pečenje obloženim masnim papirom oblikujte gnijezda. Ukoliko gnijezda imaju vrhove (špice), spustite ih vlažnim prstom, kako tokom pečenja ne bi izgorila.
- Princes krafne pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene krafne prerežite po pola pa punite ohlađenom kremom od vanilije i tučenim slatkim vrhnjem. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.
KORISNI SAVJETI ZA PRIPREMU I PEČENJE PRINCES KRAFNI
- Najprije pripremite kremu. Dok se krema hladi skuhajte tijesto i ispecite krafnice.
- Tokom pečenja princes krafni nikako nemojte otvarati vrata od pećnice jer bi mogle splasnuti.
- Krafnice pecite malo duže nego što inače pečete kolače. Iako krafnice izgledaju pečene kada dobiju zlatno žutu boju - nisu još gotove. Pecite ih još malo dok ne dobiju blago smeđu boju kako ne bi splasnule nakon što ih izvadite iz pećnice.
- Ovisno o veličini jaja, neki put dovoljna su tri, a neki puta trebaju četiri jaja. Procijenite sami koliko jaja je potrebno, važno je da vam tijesto na kraju ne bude previše rijetko kako se ne bi razlilo po limu za pečenje.
- Pripremljene krafne čuvajte u hladnjaku do tri dana, ali imajte na umu da tijesto stajanjem u hladnjaku upija vlagu pa neće biti onako lijepo hrskavo i prhko kao kod friških krafnica.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!