Kolumne 23. studenoga 2015.

Provjereni recept: Tajna savršene orahnjače

Orahnjača
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač koji nije kompliciran, ali zahtijeva vremena i pažnje

Orahnjača je tradicionalno, blagdansko hrvatsko jelo. Kad god je pečem i jedem prvo pitanje je uvijek: „Je li kao bakina?“ Orahnjača nije kompliciran kolač ali postoje neki detalji na koje trebamo obratiti pažnju da bi naš kolač bio što bliže savršenstvu.

Prvi detalji vezani su uz tijesto. Ono mora biti dobro umiješeno, kada ga primimo i formiramo u kuglu ne bi se smjelo razdvajati ni vlasati. Tijesto se mora i dobro dići. Moja baka kaže da u prostoriji u kojoj se diže tijesto ne smije biti propuha – mislim da toliko daleko ne treba ići ali važno je da je toplo. Dobro mjesto za dizanje tijesta je pored peći ili u unutrašnjosti izgašene pećnice koja je radila par minuta.

Orahnjača 2 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Kod nadjeva je važna konzistencija. Presuh nadjev odvajat će nam se od tijesta dok će se presočan stopiti s njim. U pripremi nadjeva možemo se držati tradicije, dodati grožđice ili ne, a hrabri se mogu poigrati nekim novim dodacima. Zanimljivu teksturu možemo postići ako ne smeljemo sve orahe već dio nasjeckamo.

Dublji okus nadjevu dat će dodatak tamne čokolade. Ja vam donosim osnovni i provjereni recept kojem i vi možete dati neki svoj dodatak. Sretno s pečenjem!

Orahnjača 3 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Sastojci (za dvije štruce):

Za tijesto:

  • 30 g svježeg kvasca
  • 400 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 2 žumanjka
  • sol, limunova korica
  • 2 dl mlijeka
  • jaje za premazivanje

Za nadjev:

  • 400 g oraha
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 1 žličica arome ruma
  • limunova korica
  • 2 dl mlijeka
  • ½ mahune vanilije
  1. U brašno koje smo malo zagrijali (na peći ili kratko u pećnici) dodamo razmrvljeni kvasac, šećer, žumanjke, sol i koricu polovice limuna. Na štednjaku zagrijemo mlijeko i u njemu otopimo maslac. Promiješamo sve sastojke i mijesimo dok ne dobijemo glatko i sjajno tijesto. Važno je postići elastično tijesto za što će biti potrebno 5-10 minuta miješanja s električnim mikserom ili nešto više miješenja ručno.
  2. Tako pripremljeno tijesto ostavimo da se diže u prekrivenoj posudi, u toplom prostoru, najmanje sat vremena. Za to vrijeme pripremit ćemo nadjev. U posudu ulijemo mlijeko i dodamo polovicu mahune vanilije, zagrijemo mlijeko do vrenja, izvadimo prokuhanu mahunu i u mlijeko dodamo sadržaj mahune. Dodamo mljevene orahe, šećer i smeđi šećer, cimet, rum i naribanu koricu polovice limuna. Sve prokuhamo par minuta dok se šećer ne otopi.
  3. Kada se tijesto diglo podijelimo ga na dva dijela i svaki dio razvaljamo na papiru za pečenje u što pravilniji pravokutnik. Na tijesto cijelom površinom stavljamo također podijeljeni, rashlađeni nadjev. Roladu je najlakše zarolati uz pomoć papira za pečenje kojeg lagano podižemo i tako formiramo čvrstu štrucu. Tako pripremljene orahnjače stavimo na pleh za pečenje i ostavimo da se dižu ½ sata do sat vremena, premažemo razmućenim jajem i stavimo u pećnicu zagrijanu na 200°C. Nakon 10 minuta smanjimo pećnicu na 180°C i pečemo još 35-40 minuta. Tijekom pečenja pazimo da nam orahnjače ne dobiju previše boje, ako primijetite da su pretamne prekrijte ih aluminijskom folijom do kraja pečenja.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

 
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.