Kolumne 28. rujna 2018.

Quiche s maslinama, rajčicom, šunkom i mozarellom

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Slane pite su u zadnje vrijeme postale sastavni dio mog jelovnika pa ih pravim dosta često. Dosad sam najčešće pravila quiche sa šunkom, porilukom i brokulom, ali taj recept mi je nekako spontano prešao u zimske recepte, dok sam ovog ljeta pravila različite varijante ovih slanih pita sa sezonskim povrćem, uglavnom tikvicama, paprikom, špinatom ili rajčicom.

Kod quichea je odlična stvar upravo to što ga možete napraviti od gotovo bilo kojeg povrća. Možete ubaciti neku šunku, meso ili ribu, a baza je uvijek krema od vrhnja i jaja, s tim da sam ja u posljednje vrijeme kiselo vrhnje i teško vrhnje za kuhanje zamijenila grčkim jogurtom tako da quiche bude manje mastan i manje težak. 

 

Možda vas zanima... Focaccia s maslinama, cherry rajčicama i feta sirom Kolumne

 

Super jelo za ‘čišćenje frižidera’, pa tako često pravim quiche zato da potrošim neke namirnice koje imam u frižideru, da ne propadnu. Odličan je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema. Meni je ovo jelo najdraže toplo, ali jako je fino i kad se ohladi i dobro stisne.

Ovaj quiche sam napravila vođena ljetnim okusima: rajčica, mozzarella i masline. Uz mediteranske začine, okus jako podsjeća na pizzu, no ipak je više osvježavajuć.

Osim što je iznimno ukusan, quiche je jednostavan za pripremu, zdrav ako ga napravite s kvalitetnim sastojcima, a možete ga pripremiti unaprijed pa jesti i idući dan za doručak, ponijeti kao gablec u ured ili ga jesti za kasni ručak kad se vratite s posla.

 

Možda vas zanima... Šest genijalnih ideja za kvalitetan gablec na poslu Kolumne

 

Savjet!

Napravite duplu mjeru prhkog tijesta za quiche, pa pola zamotajte u plastičnu foliju i smrznite. Idući put na vrijeme izvadite tijesto iz zamrzivača, na njega pobacajte željene sastojke i gurnite u pećnicu. Tako će priprema quichea biti još brža.

 

Možda vas zanima... Piletina pohana u sjemenkama s umakom od avokada Kolumne

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 200 grama brašna (ja sam miješala pirovo brašno, vi možete koristiti brašno po vašem izboru)
  • 100 grama maslaca (nasjeckanog na sitnije kockice)
  • 1 jaje
  • pola žličice soli


Za nadjev vam treba:

  • 300 ml grčkog jogurta (ako želite, možete staviti kiselo vrhnje, ja sam ovaj put odabrala grčki jogurt)
  • 150 ml pasirane rajčice
  • 2 jaja
  • 2 paketić mozzarelle
  • 10 dag neke šunke, najbolje suha vratina ili nešto slično (možete staviti i neku šunku po vašem odabiru ili  ju i preskočiti)
  • 10-15 maslina narezanih na kolutiće (koristila sam zelene masline, no možsa crnimama)
  • začini: sol, papar, origano, bosiljak

Postupak:

  1. Tijesto zamijesite tako da pomiješate brašno, sol, maslac narezan na kockice ili trakice i prstima zamijesiti prhko tijesto tako da se stvori mrvičasta tekstura.
  2. Zatim dodajte razmućeno jaje i do kraja umijesite tijesto tako da maslac ne bude više u komadićima.
  3. Tijesto treba biti mekano, ali ne previše gnjecavo. Po potrebi dodati još brašna, a ako je presuho, žlicu kiselog vrhnja ili žlicu hladne vode.
  4. Oblikovati tijesto u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se ohladi. Tijesto možete pripremiti i dan ranije.
  5. Nadjev pripremite tako da pomiješate jogurt, jaja, pasiranu rajčicu i začine.
  6. Šunku i mozzarellu narežite na kockice, a masline na kolutiće.
  7. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa u kojem ćete peći quiche, a možete ga jednostavno prstima utisnuti u kalup. Zatim ga vilicom izbockajte više puta.
  8. Na tijesto ravnomjerno raspodijelite masline i šunku. Dodajte mozzarelle, a zatim sve zalijte preljevom od jogurta, jaja i rajčice. Dodajte ostatak mozzarelle.
  9. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Dobar tek!
 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.