Kod quichea je odlična stvar upravo to što ga možete napraviti od gotovo bilo kojeg povrća. Možete ubaciti neku šunku, meso ili ribu, a baza je uvijek krema od vrhnja i jaja, s tim da sam ja u posljednje vrijeme kiselo vrhnje i teško vrhnje za kuhanje zamijenila grčkim jogurtom tako da quiche bude manje mastan i manje težak.
Super jelo za ‘čišćenje frižidera’, pa tako često pravim quiche zato da potrošim neke namirnice koje imam u frižideru, da ne propadnu. Odličan je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema. Meni je ovo jelo najdraže toplo, ali jako je fino i kad se ohladi i dobro stisne.
Ovaj quiche sam napravila vođena ljetnim okusima: rajčica, mozzarella i masline. Uz mediteranske začine, okus jako podsjeća na pizzu, no ipak je više osvježavajuć.
Osim što je iznimno ukusan, quiche je jednostavan za pripremu, zdrav ako ga napravite s kvalitetnim sastojcima, a možete ga pripremiti unaprijed pa jesti i idući dan za doručak, ponijeti kao gablec u ured ili ga jesti za kasni ručak kad se vratite s posla.
Savjet!
Napravite duplu mjeru prhkog tijesta za quiche, pa pola zamotajte u plastičnu foliju i smrznite. Idući put na vrijeme izvadite tijesto iz zamrzivača, na njega pobacajte željene sastojke i gurnite u pećnicu. Tako će priprema quichea biti još brža.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za tijesto će vam trebati:
- 200 grama brašna (ja sam miješala pirovo brašno, vi možete koristiti brašno po vašem izboru)
- 100 grama maslaca (nasjeckanog na sitnije kockice)
- 1 jaje
- pola žličice soli
Za nadjev vam treba:
- 300 ml grčkog jogurta (ako želite, možete staviti kiselo vrhnje, ja sam ovaj put odabrala grčki jogurt)
- 150 ml pasirane rajčice
- 2 jaja
- 2 paketić mozzarelle
- 10 dag neke šunke, najbolje suha vratina ili nešto slično (možete staviti i neku šunku po vašem odabiru ili ju i preskočiti)
- 10-15 maslina narezanih na kolutiće (koristila sam zelene masline, no možsa crnimama)
- začini: sol, papar, origano, bosiljak
Postupak:
- Tijesto zamijesite tako da pomiješate brašno, sol, maslac narezan na kockice ili trakice i prstima zamijesiti prhko tijesto tako da se stvori mrvičasta tekstura.
- Zatim dodajte razmućeno jaje i do kraja umijesite tijesto tako da maslac ne bude više u komadićima.
- Tijesto treba biti mekano, ali ne previše gnjecavo. Po potrebi dodati još brašna, a ako je presuho, žlicu kiselog vrhnja ili žlicu hladne vode.
- Oblikovati tijesto u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se ohladi. Tijesto možete pripremiti i dan ranije.
- Nadjev pripremite tako da pomiješate jogurt, jaja, pasiranu rajčicu i začine.
- Šunku i mozzarellu narežite na kockice, a masline na kolutiće.
- Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa u kojem ćete peći quiche, a možete ga jednostavno prstima utisnuti u kalup. Zatim ga vilicom izbockajte više puta.
- Na tijesto ravnomjerno raspodijelite masline i šunku. Dodajte mozzarelle, a zatim sve zalijte preljevom od jogurta, jaja i rajčice. Dodajte ostatak mozzarelle.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Dobar tek!