Kolumne 822 prikaza 12. rujna 2018.

Piletina pohana u sjemenkama s umakom od avokada

Tihana Lohinski
Nije li lijepo kad vas svakog dana nešto novo inspirira? Za mene je to ovaj put bila priroda i domaća hrana...

Kad na kraju jednog vrućeg dana punog gužve posjetim neko novo mjesto, boravim u prirodi i dobrom društvu, pa kad još nešto fino i pojedem, mojoj sreći nema kraja! A sreća je još i veća kad u restoranu na meniju imaju nešto drugačije od uobičajene ponude, čak i ako je to spravljeno sa svakodnevnim, tradicionalnim namirnicama.

 

 | Author: Tihana Lohinski Tihana Lohinski

Ne treba to biti neka skupa ili egzotična hrana za koju nitko nikad nije čuo. Zato sam baš bila zainteresirana probati, naprimjer, čips od koprive. Ili pak piletinu u sjemenkama. Naravno da sam odmah idućeg dana kod jedne tete na Medvednici kupila vrećicu mlade koprive iz njezina vrta. Nisam napravila čips nego sam ju stavila u fini rižoto. Ali zato sam piletinu u sjemenkama napravila kod kuće po uzoru na ono što sam jela na kraju tog jednog vrućeg, gužvovitog dana. Uz male izmjene.

 

Možda vas zanima... Šest genijalnih ideja za kvalitetan gablec na poslu Kolumne

 

Piletinu sam ‘panirala’ u sjemenkama, bez krušnih mrvica i jaja, samo u sjemenkama i začinima. Da se sjemenke dobro prime za meso, šnicle sam prije premazala jogurtom, a jogurt je meso dodatno smekšao kako se ne bi isušilo, jer ga nisam pekla na tavi ili u dubokom ulju, nego u pećnici, na papiru za pečenje. Naravno, uz dodatak začina, to je kod mene neizbježno.

Imala sam još umaka od avokada koji mi je ostao od tjestenine. Dodala sam mu sušene rajčice da okus bude intenzivniji, za samo par minuta sam skuhala bulgur, i eto gotovog ručka. Ako ne volite ili nemate bulgur, predlažem da kao prilog piletini u sjemenkama napravite neke popečke od povrća i salatu po vašem izboru. U svakom slučaju, imat ćete ukusan, zdrav i raznolik ručak, za čiju pripremu se nećete puno namučiti, niti ćete dugo stajati uz vruć štednjak.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Pečene rotkvice, surimi i curry u sjajnoj proljetnoj salati Kolumne Možda vas zanima... Krostata sa sirom, smokvama i medom - ljeto u punom sjaju! Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski Tihana Lohinski

 

Svi sastojci su za dvije osobe.

Za meso će vam trebati:

  • 400 g piletine (od prsa)
  • sjemenke: suncokretove, bućine, lanene, sezam, chia (možete koristiti neke od njih po vašoj želji, kombinaciju, ili sve)
  • sol
  • crvena paprika
  • kurkuma
  • sušeni bosiljak
  • 100 g jogurta (obični ili grčki)

Za prilog:

  • 1 šalica bulgura (koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
  • 300 ml vode (2 šalice)
  • sol, papar, korijandar, maslinovo ulje

Za umak:

  • 1 zreli avokado
  • šaka – dvije svježeg špinata (umjesto špinata možete koristiti i, na primjer, rikolu)
  • 1-2 žlice svježeg sira
  • sol i papar za začiniti
  • češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sok od pola limuna
  • mlijeko ili vrhnje za kuhanje – količina po ukusu, tako da vam umak bude onoliko gust koliko vam odgovara
  • + sušene rajčice*

*ako nemate sušene rajčice, možete ovom jelu priložiti i rajčice pečene u pećnici. To možete napraviti tako da željenu količinu rajčica (običnih ili cherry) stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i popaprite po želji, dodajte češnjaka po želji i zalijte s malo maslinova ulja i dodajte neke mediteranske začine po izboru: bosiljak, origano ili majčina dušica. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20-ak minuta.

Postupak:

  1. Meso posolite, a zatim ga s obje strane premažite s jogurtom. Jogurt će omekšati piletinu pa se ona neće isušiti prilikom pečenja u pećnici, a i daje joj fini okus.
  2. U poseban tanjur sa strane pomiješajte sve sjemenke i začine i meso uvaljajte u sjemenke s obje strane, kao kod pohanja. Stavite ga u tepsiju na papir za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata.
  3. Dok se meso peče, pripremite ostatak. Bulgur stavite kuhati na nekoliko minuta. Na jednu šalicu bulgura stavite dvije šalice vode u kojoj ćete ga kuhati. Dovoljno je samo nekoliko minuta da se bulgur skuha. Zatim ga ocijedite, začinite solju, paprom i korijanderom te zalijte s malo maslinova ulja. Možete koristiti i neke druge začine po želji.
  4. Pripremite umak od avokada. U blender (ili posudu za štapni mikser) stavite meso avokada, špinat ili rikolu, svježi sir, protisnuti ili na sitno nasjeckani češnjak (ili pak onaj u prahu), sok od pola limuna, malo maslinova ulja te sol i papar po želji. Sve izblendajte dok ne nastane glatka smjesa,  a zatim dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje dok ne dobijete željenu gustoću. Ovako pripremljen umak od avokada možete servirati hladan, ili ga možete malo zagrijati i servirati toplog.
  5. Na tanjure poslužite piletinu pečenu u sjemenkama, bulgur, prelijte umakom od avokada i dodajte sušene rajčice.

Dobar tek! 

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.