gastro postao
Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u ovo predbožićno vrijeme!
Raspukniti keksići poznati su i pod nazivom međimurski kruheki, raspuknutići, chocolate crinkles.... Vrlo su ukusni i jednostavni za pripremu!
Budite maštoviti i prilagodite keksiće svom ukusu! Dodajte im malo naribane korice naranče ili limuna, aromu ruma ili vanilije! I svakako uživajte u svakom zalogaju ovih prefinih keksića!
Recept pročitajte u nastavku, a još slasnih ideja potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!
Smjesa za kekse:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica kakaa u prahu
- 2 jaja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 80 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Ostalo:
- kristal šećer
- šećer u prahu
Priprema:
- Čokoladu i maslac otopite zajedno na pari i ostavite neka se malo ohladi.
- Zatim dodajte sol, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte.
- Na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata.
- Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim i u šećer u prahu.
- Kuglice posložite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite 10 minuta na temperaturi od 170 ̊ C. Ostavite dovoljno razmaka između kuglica jer će se tokom pečenja raširiti.
- Pečeni keksi na dodir moraju biti meki u sredini.
Dobar tek!