Kolumne 25. studenoga 2017.

Raspucanci - keksići koje je lako obožavati

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u ovo predbožićno vrijeme!

Raspukniti keksići poznati su i pod nazivom međimurski kruheki, raspuknutići, chocolate crinkles.... Vrlo su ukusni i jednostavni za pripremu!

 

Možda vas zanima... Šapice - predblagdansko uživanje može početi Kolumne

 

Budite maštoviti i prilagodite keksiće svom ukusu! Dodajte im malo naribane korice naranče ili limuna, aromu ruma ili vanilije! I svakako uživajte u svakom zalogaju ovih prefinih keksića!
 

Možda vas zanima... Najslađi zalogaji: Thumbprint keksići s limunom Kolumne

 

Recept pročitajte u nastavku, a još slasnih ideja potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu! 
 

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Smjesa za kekse:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • kristal šećer
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Čokoladu i maslac otopite zajedno na pari i ostavite neka se malo ohladi.
  2. Zatim dodajte sol, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte.
  3. Na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
  4. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata.
  5. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim i u šećer u prahu.
  6. Kuglice posložite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite 10 minuta na temperaturi od 170 ̊ C. Ostavite dovoljno razmaka između kuglica jer će se tokom pečenja raširiti.
  7. Pečeni keksi na dodir moraju biti meki u sredini.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.