Kolumne 20. lipnja 2020.

Razveseli ukućane starinskom pitom od višanja

Mateja Krvarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus.

Sama priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Ja pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled.

Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počastite se jednom domaćom pitom, ubacite voće koje imate i razveselite ukućane. 

 

Možda vas zanima... Ledeni vjetar s jagodama pravi je sezonski klasik Kolumne

 

Inspiraciju potraži na blogu #uvijekgladna i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Mateja Krvarić Mateja Krvarić


Prhko tijesto:

  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • po želji korica limuna i burbon vanilin šećer

Nadjev:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 80 g šećera  (naše višnje su bile jako zrele i dosta slatke)
  • 1 žličica cimeta
  • pola mahune tonke/ burbon vanilin šećer
  • 2-3 žlice krušnih mrvica (da malo pokupe sok)

 

Možda vas zanima... Jednostavna rolada s jagodama i šlagom Kolumne

 

Priprema:

  1. U brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljajte prstima u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Možete napraviti tijesto i pomoću miksera sa nastavkom list. Dodajte ostale suhe sastojke i žumanjke, kada se smjesa spoji dodajte i vrhnje i umijesite tijesto.
  2. Tijesto podijelite na dva dijela, neka vam jedan bude veći od drugoga. Oba zamotajte u prozirnu foliju, manji stavite u zamrzivač a veći u hladnjak na 15-ak minuta.
  3. Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu, ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe, premažite maslacem i malo pobrašnite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto iz hladnjaka pa prebacite u lim. Neka vam krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi vam nadjev ostao u tijestu. 
  5. Za nadjev višnje očistite i dodajte šećer, začine i mrvice.
  6. Rasporedite nadjev i naribajte ostatak tijesta koji vam je bio u zamrzivaču. Pecite 40-ak minuta dok ne dobije lijepu boju.

 | Author: Mateja Krvarić Mateja Krvarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.