Kolumne Gastrolovci 06. lipnja 2021.

Razveseli ukućane starinskom pitom od višanja

Mateja Krvarić ; starinska pita od višanja
gastro postao gastro.24sata.hr
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus.

Sama priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Ja pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled.

Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se jednom domaćom pitom, ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane. 

 

Možda vas zanima... Ledeni vjetar s jagodama pravi je sezonski klasik Kolumne

 

Inspiraciju potraži na blogu #uvijekgladna i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Mateja Krvarić Starinska pita od višanja; foto: Mateja Krvarić


Prhko tijesto:

  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • po želji korica limuna i burbon vanilin šećer

Nadjev:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 80 g šećera  (naše višnje su bile jako zrele i dosta slatke)
  • 1 žličica cimeta
  • pola mahune tonke/ burbon vanilin šećer
  • 2-3 žlice krušnih mrvica (da malo pokupe sok)

 

Možda vas zanima... Jednostavna rolada s jagodama i šlagom Kolumne

 

Priprema:

  1. U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima u brašno dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera sa nastavkom list. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.
  2. Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.
  3. Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. 
  5. Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i mrvice.
  6. Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta dok kolač ne poprimi lijepu boju.

 | Author: Mateja Krvarić Mateja Krvarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.