Kolumne 11. srpnja 2017.

Bili smo u avanturi lova na tartufe u šumi u Istri

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš EatOutZagreb tim je opet u Istri. Posjećujemo gastro lokacije, jedemo u njima inkognito i iza toga pišemo recenzije. U nadi smo kako će što više recenzija biti pozitivne, jer to će značiti kako ćemo i mi biti zadovoljni gastro iskustvom, a i oni koji slijede naše preporuke na našem Instagram profilu ili ovdje moći će doživjeti super gastronomska iskustva slična nama.

U notesu EatOutZagreb tima 'Pod obavezno!' jedno ime je stajalo pri samom vrhu: Prodan tartufi pred Buzetom.

Buzet je lijep gradić u unutrašnjosti Istre. Do njega smo putovali 45 minuta autom iz naše baze Brseča, nasreću  još uvijek nebrušenog turističkog dijamanta. Usporedbe radi, od Opatije je Buzet udaljen 35 minuta vožnje, od Zagreba tek nešto više od 2 sata vožnje.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb
 

Prodan tartufe uočili smo na Instagramu i već tamo smo i bez osobnog iskustva shvatili kako se radi o nečem posebnom i magičnom – jednostavno nam je intuicija govorila: Ovo mora biti divno iskustvo! Cijeli projekt i filozofija suživota s prirodom i životinjama koja je izlazila iz svake fotografije ili videa na Instagram profilu ili u Story odjeljku su nam izgledali fantastično.

 

Možda vas zanima... Recenzija: Ab Ovo Zagreb – raj ipak postoji! Kolumne

 

Osnovna djelatnost Prodan tartufa je lov na tartufe (engl. Truffle hunting) koji je u obitelji već treću generaciju. Zadnjih godina glavna akterica obiteljskog obrta je mlada Višnja koja taj posao obavlja upravo savršeno – prepuna entuzijazma, znanja i (malo je reći) dobre volje. Tako vedar i drag osmijeh nismo vidjeli već odavno, a zanimljive informacije i iskustava smo upijali paralelno sa zrakama sunca kojima uzvisina Sv. Ivana pri Buzetu obiluje. Uz Višnju tu su i majka Vanda, kao i otac Guido, brat Mirko i zaručnik Igor koji vrijedno rade kako bi svi zainteresirani za lov na tartufe uspjeli dobiti najbolje moguće iskustvo.
 

 

Možda najvažniji uz ovu dragu obitelj uz koju smo se osjećali vrlo ugodno i dobrodošlo su svakako i dva vrijedna zaigrana tragača, crne munje: Pico i Mel, agenti za pronalaženje tartufa. Bez brige, ne radi se o nekoj od epizoda Poroka Miamija -  radi se o dva mala, vrijedna i predivna psa. Pico, star godinu i pol, je stariji brat Melu (pol godine), odlično se slažu (osim kad nađu grančicu koju žele obojica istog trena) te su trenirani od prvih tjedana na njušenje tartufa posebnim tehnikama koje smo, priznajemo, donekle otkrili od Višnje, ali ih ipak želimo zadržati kao tajnu. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Domaćini su nas dočekali srdačno, ponudili domaćim rakijama, ispričali zanimljivu priču o tartufima i tradiciji i bili smo spremni za lov (nekoliko obitelji uokolo Buzeta bave se pronalaženjem tartufa, ali ih je malo poput Prodan tartufa licencirano za distribuciju u Hrvatskoj i po cijelom svijetu). 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb
 

Dan je bio iznimno topao. Iako smo došli oko 8 i 30 sati ujutro već je bilo lagano sparno. Iza 9 sati, kada smo krenuli u šumu, Pico i Mel su bili ustrčali i energični iako im je to bila već druga tura odlaska u šumu od ranog jutra (sigurno je za toplih dana bolje krenuti vrlo rano ujutro ili predvečer, nego oko podneva ili u rano popodne).

Obitelj Prodan lov na tartufe organizira uglavnom na teritoriju šume koji pripada osobno njima. Divlje svinje naravno nisu svjesne posjedovanja zemlje od strane ljudi pa koji put zalutaju i nađu se oči u oči s ljudima – iako rijetko. Svakako ne ovaj put kada smo mi išli u lov s Višnjom i psima. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Hodali smo dvadesetak minuta kada je mlađi pas Mel nehajno prešao šapicom preko zemlje i legao pokraj tog mjesta, tako da nismo bili sigurni je li se samo zaigrao ili je umoran ili... ili je pronašao tartuf?! 

Kad je opet prišao mjestu i zagrebao zemlju – to je bio signal Višnji da je moguće da smo blizu uspjeha našeg lova. I bilo je baš tako. Pažljivim kopanjem plitko ispod površine taj dan prilično suhe zemlje nalazio se on – princ okusa... crni tartuf. Osrednje veličine, ali nama poput zlatnog grumena. Moment iskopavanja bio je za nas protkan velikim uzbuđenjem. Kaže Višnja kako nekad u lovu na tartufe nađu nekoliko tartufa, a nekad nažalost nijedan. No vrlo često nađu barem ponešto, u što smo se i osobno uvjerili i to vrlo brzo. Veseli smo se vraćali prema imanju Prodan.
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


U sklopu lova na tartufe, domaćini će vam pri kraju pripremiti neke od delicija prema obiteljskoj recepturi, u kojima glavnu riječi vodi naravno tartuf. Sve kušano bilo je prirodno, domaće i apsolutno izuzetno ukusno. 

 


Pored lova na tartuf i prodaje svježih tartufa, obitelj Prodan u svojoj ponudi ima i široku paletu proizvoda od tartufa koje distribuiraju restoranima i delikatesnim trgovinama diljem zemlje i svijeta (od namaza s tartufima i suhih gljiva, crnih tartufa - cijelih i sjeckanih, maslinovih ulja s tartufima, slatkih delicija i začina s tartufima, sireva i salama s tartufima – neke i nagrađene, kao i pribora za tartufe).

I sami smo neke od proizvoda ponijeli sa sobom te nismo odoljeli da već idući dan ne pripremimo nešto u našoj brsečkoj bazi – svježu tjesteninu s namazom i uljem od tartufa. Rado bismo se pohvalili kako je savršenom mirisu i okusu najviše kumovalo naše kulinarsko znanje, ali najveći dio uspjeha jela pripada ipak proizvodima Prodan tartufa. Kako god, uživali smo. 

 

Možda vas zanima... ŽMINJ ISTRA: Šetimana od pašte Kolumne

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Za zaključak navodimo kako na lov na tartufe dolaze uglavnom stranci (a odlaze oduševljeni kao i mi), kako veliku količinu tartufa obitelj Prodan distribuira u roku od jednog do dva dana u najudaljenije dijelove svijeta, kako se radi o nama (nadamo se i vama) izuzetno zanimljivom projektu i kako je obitelj Prodan to divno zamislila i genijalno to provodi. Uz enormni entuzijazam i veseli osmijeh.

Ljubitelji tartufa - priuštite si vrhunski gastro lov kojeg ćete se sjećati cijeli život. Mi sigurno hoćemo!

Mi iz EatOutzagreb tima molimo vas pratite naše recenzije restorana na našoj novoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Prodan tartufi, Sv. Ivan Buzet 

Web adresa: www.prodantartufi.hr
Cijena lova na tartuf: na upit (ovisno o broju ljudi)
Kvaliteta projekta: 5        
Hrana: 5        
Usluga: 5        
Proizvodi od tartufa: 5

 

Možda vas zanima... Restoran Xató: U žiži opasnog susjedstva Kolumne

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.