Kolumne 12. lipnja 2017.

Restoran Xató: U žiži opasnog susjedstva

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
EatOutZagreb ekipa ušuljala se u nedavno otvoren restoran Tvrtka Šakote, uživala u dobrim tanjurima, a onda im je i sam Šakota otkrio ponešto o projektu...

EatOutZagreb tim se kao i inače uputio incognito, bez da se najavimo kao tim koji piše recenzije za restorane (kao što je inače slučaj na našoj gastro sceni) u friško otvoreni restoran Xató chefa Tvrtka Šakote, sad već godinama ustaljene zvijezde gastro scene u Hrvatskoj (a mi bismo se usudili reći i šire).

 

Možda vas zanima... Sjajni okusi obje Amerike u centru metropole Recenzije

 

Naš princip je rezervirati stol, naručiti nekoliko jela, pofotkati ih, uživati u njima i tek iza toga ako nas nešto dodatno zanima predstaviti se i popričati s osobljem ili ako je moguće sa chefom kuhinje. Tako je bilo i sad – dobili smo stol vani na terasi, bilo je ugodno u popodnevnom hladu. Terasa je inače tik do terase jednog od bivših projekata chefa Šakote - Mundoake. Mundoaka i dalje funkcionira mahom na receptima glavnog junaka naše priče, budući da jela na meniju ne mijenjaju često.
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Princip restorana je da od 9 ujutro funkcioniraju kao caffe bar uz deserte (pripremite se kolačoljupci) zaslužno razvikane Petre ex Mak Na Konac Jelenić, od 12 do 17h poslužuju jela s menija za ručak, a od 18 do 23h jela s večernjeg menija kao i sljedove od 5 ili 8 jela. Cijene njihovih jela ili sljedova, preporučujemo, popratite na Facebook stranici restorana.

Za predjelo smo naručili burratu s dimljenim black Angusom, mladom salatom, hrskavim kruhom, zaatar uljem i dehidriranom rajčicom i to jelo je bilo toliko delikatno, finih dodataka koji nisu ni navedeni u popisu – da smo se harmonično topili paralelno s burratom koju smo rastezali vilicom. Uvod kakav se samo poželjeti može. 
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Za glavna jela smo naručili: Tataki rib eye (uz kremu od badema, emulziju agruma, čili ulje, domaći kruh) te pileća prsa (uz salsa matcha mayo i kremastu salatu od mahunarki). Oba jela su na svoj način bila oduševljenje nepcu i vatromet našim moždanim vijugama.

Za to se živi – oboje smo se složili! Tataki rib eye je rezan preciznošću nindže, odležan, natopljen divnom emulzijom, krema od badema se uklopila fantastično. Važno je navesti da restoran koristi japanski roštilj Robata, specijalno za njih izrađen u Londonu. Vjerujemo da je, osim umijeća chefa, upravo ta Robata zaslužna za tako fine mirise i okuse.
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Za kraj smo uzeli dobro nam poznat limun tart Petre Jelenić, krema je bila podatna i fantastična kao i uvijek, jedino je tjestasta podloga ovaj put bila nešto tvrđa nego inače, no ne uzimamo to kao veliki minus. Obožavamo Petrin rad. 
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Na kraju smo popričali sa chefom Šakotom, govorio nam je o posebnosti jela koje nudi, o sljedovima za koje smatra da imaju vrijednost Michelin restorana (to je nešto što tek trebamo provjeriti, no iz onog što smo čuli od drugih ljudi - to je nešto što se ne smije propustiti), a za cijenu od 350 kuna za 5 sljedova fine dining principa smatramo da je itekako fer.
 
Rezime: Xato Petrinjska 2 Zagreb                                                                                                                
Hrana: ocjena 5
Usluga: ocjena 5
Cijena: 150 kn po osobi za jelo i predjelo 

 

Santoku Možda vas zanima... Santoku: Stvarno ozbiljna mesnica None


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.