Kolumne 24. travnja 2018.

Salovnjaci: Mekani dok su topli, hrskavi kad su hladni

foto: Feel Good Kuharica
gastro postao gastro.24sata.hr
Dugotrajan je postupak izrade, ali vrijedi svakog zalogaja

Danas nekome reći da ti je jedan od omiljenih kolača salovnjak obično podrazumijeva da će te pogledati ispod oka i ispričati priču o tome da je salo, kao i mast, nezdravo.

No, dok mi se tope u ustima onako topli iz pećnice ili dok hrskaju kad ih jedem hladne, jedino mogu misliti na to kako su fini.
Salo je ionako samo jedan od nezaobilaznih sastojaka, umjesto maslaca ili ulja. A bez neke masnoće ionako nema dobrog kolača, zar ne? :)

 

Možda vas zanima... Rustikalni štih: Pita s brokulom i cvjetačom Kolumne

 

Možda vas zanima... Dobar recept za zlevanku zlata je vrijedan Kolumne

 

Sastojci:

  • 2 dkg kvasca
  • 2 žlice mlakog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1⁄4 litre sala
  • 5 dcl brašna
  • 2 žumanjka
  • 2-3 žlice vina ili limunovog soka
  • malo soli

 | Author: Feel Good Kuharica foto: Feel Good Kuharica

Priprema:

  1. Kvasac se rastopi u mlijeku sa šećerom i pusti da se digne.
  2. Salo se očisti od žilica i kože, fino istruže nožem i s 1 dcl brašna dobro izradi. Od toga se načini plosnata pogača i odloži na hladno mjesto.
  3. Kvasac, žumanjke, vino, ostatak brašna i malo soli zamijesi se u glatko tijesto i ostavi pokriveno stajati pola sata.
  4. Zatim se tijesto izvalja na pola cm debljine, u sredinu se položi pogača od sala i razmaže po tijestu. Tijesto se potom preklopi i ponovno stavi na hladno mjesto na pola sata. Postupak se ponavlja još dva puta.
  5. Četvrti put izvaljano se tijesto izreže na kvadrate, namaže pekmezom i preklopi u oblik trokuta.
  6. Salovnjaci se peku dok ne porumene, a potom uvaljaju u šećer.

Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.