Kolumne 20. listopada 2016.

Šarena salata od gljiva, rikule i indijskih oraščića

Šarena salata
Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znam koliko vas prati Chef’s Table, ali taj prekrasano intenzivan i nadasve očaravajući vodič kroz šarene živote chefova i njihovih umjetničkih djela bi preporučila svakoj osobi na ovom planetu.

 U drugoj sezoni se nalazi i mudra slovenka, po imenu Ana Roš, koja je sve prepreke pretvorila u svoju korist. Moj najdraži lik u cijelom bogatom carstvu je Massimo Bottura.

Znam da je to bilo i za očekivati, barem onima koji su upoznati s njim i dokumentarcem. Međutim, sumnjam da je i razlog tome jednako predvidljiv.

Kao što bi Grant Achtaz rekao: “ Ne radi se tu samo o hrani, nego o nečemu više.”

Šarena salata | Author: Anamarija Ledić Anamarija Ledić

I slažem se, potpuno se slažem. Jedan od najvećih zadovoljstva je vidjeti tanjur pun boja i skladnih okusa, koji zajedno pričaju neispričanu priču.

Svako godišnje doba nosi svoju priču u duhu svojih sezonskih namirnica. Tako i jesen, ima svoju paletu boja. Karakteristične su topla i energična narančasta uz snažnu smeđu i mudru bordo. Zato je jesen najlakše doba za igru sa bojama. (S namirnicama ne možete pogriješiti jer su sve odlične dok se radi o domaćem uzgoju, ali to vrijedi i za cijelu godinu.)

Možete uz malo napora, iskoristiti razne nijanse u ljupki dizajn. Osigurate toplu boju mrkve sa hladnijom zelenom rikole i priljubite mekanu teksturu jablanovača s hrskavim indijskim oraščićima.

Ovom društvu nije puno potrebno, samo sol i papar.

Sastojci za Oh Fudge salatu:

- 1 šalica jablanovača
- 2 žlice maslaca
- 2 mrkve
- 50 g indijski oraščići
- 150 g rikula
- 1 krastavac
- sol, papar 

Šarena salata | Author: Anamarija Ledić Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Jablanovače popržiti na maslacu i lagano posoliti pa im dodati indijske oraščiće na koju minutu dok ne porumene.
  2. Mrkve očistiti i naribati na trakice.
  3. rastavac očistiti i narezati na kockice i pomiješati sa rikulom i mrkvom pa začiniti s malo soli i papra, te prebaciti u posudice za serviranje.
  4. Preko prebaciti jablanovače i indijske oraščiće.
  5. Ostatak maslaca također možete preliti preko salate.

Ostanite fini i kreativni! :* 

 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.