Bogata je mineralima poput kalija, selena i magnezija. Mnoga istraživanja govore u korist nje i njezinih djelovanja. Navode da jača imunitet i štiti srce, te poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Uz ostale plodove mora, tunjevina je jedini prirodni izvor DHA i EPA, posebne vrste omega-3 masnih kiselina koje vrlo pozitivno utječu na zdravlje srca i mozga.
Tuna je, zapravo, jako zanimljiva jer ju možete koristiti na puno načina i za mnogo prigoda, te uz veliki broj ostalih namirnica. Od sushija i steakova od tune, postoje i one manje cijenjene delikatese, poput paštete. Toliko smo se navikli kupovati paštetu, da se rijetko sjetimo da ju možemo doma pripremiti, i to - odličnu. Zato se nadam, da ćete se prikloniti mojoj grupi obožavatelja tune, čak i ako ste do sada bili nevjerni Toma.
Sastojci za OH FUDGE paštetu od tunjevine:
- 300 g tune iz konzerve
- 50 g maslaca
- 3 kisela krastavca
- 1 pečena paprika
- 5 filea inćuna
- 2 žlice kapara
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 žlica sjeckanog kopra
- 2 žlice kečapa
- sol i papar
Priprema:
- Maslac izvadite iz hladnjaka pola sata prije izrade paštete. Prehladan maslac može stvoriti grudice u pašteti.
- Tunu ocijedite od ulja i izvadite iz konzerve u blender.
- Kisele krastavce i papriku nasjeckajte i dodajte tuni.
- Peršin i kopar također nasjeckajte i dodajte tuni, uz ostale sastojke. Miksajte dok se sastojci ne pretvore u paštetu.
- Povremeno ćete morati zaustaviti blender i promiješati žlicom ili špatulom da budete sigurni da se sve jednako promiješalo i povezalo.
- Ukoliko volite ljuto, možete slobodno dodati malo chilli papričica ili ljutog umaka, ali budite oprezni jer lako možete pretjerati.
- Također, pazite sa dodavanjem soli jer u je navedenim sastojcima, poput inćuna i kapara - ima dosta.
Uz hrskavi baquette, slatku cherry rajčicu i krišku sira možete osigurati divan piknik na vašem najdražem mjestu.
S čime najradije jedete paštetu? Ostanite fini i kreativni! :*
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.