Kolumne 1415 prikaza 12. ožujka 2019.

Savršenstvo: Čokoladni profiteroli sa mliječnim preljevom

Martina Ražov
Profiterole su rađene od tijesta koje se skuha, a zatim se peče. Ohladimo ih i punimo nadjevom po želji. Za prste polizati!

Ja sam ovaj put odabrala čokoladnu kremu i spojila sam je s mliječnim preljevom. Mogu reći, izuzetno dobra kombinacija. Služe se skroz ohlađene i tad budu baš osvježavajuće poput sladoleda.

 

Možda vas zanima... Baklava s orasima na novi, još slađi način Kolumne

 

U nastavku pročitajte recept, a još genijalnih ideja potražite na blogu La Martina Cakes i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Jednostavan kolač od sira - u tri koraka do fantastične slastice Kolumne Možda vas zanima... Zapečeni zagorski štrukli sa sirom - omiljeni klasik! Kolumne

 

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov

Sastojci za tijesto: 

  • 260 ml vode
  • 120 g maslaca
  • 40 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 160 g glatkog brašna 
  • 4 jaja

Postupak pripreme tijesta:

  1. Vodu, maslac, sol i šećer u lonac staviti da zakuha pa maknite s vatre i dodati 160 g glatkog brašna, brzo sjediniti i vratiti na vatru, miješat dok ne dobijete kompaktnu masu.
  2. Zatim dodati postepeno 4 razmućena jaja s tim da vam je ovdje najbolje koristiti mikser da na jačoj brzini sjedinite jaja sa smjesom kako vam se jaja ne bi ugrušala.
  3. Staviti tijesto u špricu, raditi tuljke na papir za pečenje. Ispast će vam oko 20 komada.
  4. Peći u zagrijanoj pećnici na 190 C - 30 minuta.
  5. Ohlađene od ispod nožićem zarezati tako da ih tu punite kremom.

Za kremu će vam trebati:

  • 250 g maskarpone sira
  • 400 g Nutelle ili drugog čokoladnog namaza po želji
  • 400 ml slatkog vrhnja

Postupak pripreme kreme:

Sjediniti mikserom Nutellu i sir pa dodati prethodno tučeno slatko vrhnje. Sjedinit.

Za mliječni preljev:

  • 300 ml mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica gustina 
  • 3 žlice šećera 

Postupak pripreme preljeva:

Gustin pomiješati s malo mlijeka i razmutiti. Ostatak mlijeka, vrhnje i šećer stavite grijati.

U zagrijano dodati gustin i miješajući kuhati do POLU GUSTE smjese.

Ugasiti i povremeno miješati da se malo prohladi. Preliti profiterole i staviti par sati na hlađenje. Zatim preko naribati omiljenu čokoladu i to je to. 

Savjet!

  • Najbolje su kad odstoje preko noći.
  • Tko želi, može dodati žlicu bijelog namaza u preljev i izbaciti 1-2 žlice šećera, po želji. S tim da je dodate također u zagrijano mlijeko i miješate sve skupa dok ne dobijete lagano gusti sjajni preljev.

Dobar tek!

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.